Stvari koje parovi treba da znaju kako bi im odnos preživeo boravak u kući

Ima li još nekog ko puno kuka?

by | april 27, 2020

Boravak u kući po ceo dan, svaki dan zajedno sa vašim partnerom može biti, pomalo naporan. Ali zahvaljujući COVID-19, postoji velika šansa da je to vaša nova stvarnost, pored toga što se nosite sa stresom zbog prebacivanja radnih obaveza, nege dece i obrazovanja u sopstveni dom.

– Ako ste prioritet jedno drugom, to je teško podnošljivo. Ne dobijate puno vremena da sami razmislite ili se opustite, što može biti frustrirajuće – kaže Điđi Engl, specijalista Womanizer-a, seksolog i autor knjige „ All The F*cking Mistakes: A Guide to Sex, Love, and Life..

– Osećaj iritiranosti ili ljutnje na svog partnera tokom ove pandemije potpuno je normalan – kaže Engl, a vaša veza može da preživi stres. Evo nekoliko načina da preživite izolaciju sa partnerom bez mnogo stresa.

Članak se nastavlja posle reklama

Govorite svoju istinu

– Ako vam partner ide na živce, nemojte se sputavati – kaže dr Dženet Brito, klinički psiholog i sertifikovana seksualna terapeutkinja iz Honolulu-a, Havaji. U stvari, jedna od najvažnijih stvari koju trenutno možete učiniti je da podelite „tačno“ kako se osećate. Pročitaj i: Zabava u izolaciji: Uradite kviz za parove da biste videli koliko dobro poznajete svog partnera

– Budite spremni da se oslobodite ranjivosti i ispoljite primarne emocije kao što su tuga, radost, strah i razočaranje, zajedno sa svim nezadovoljenim potrebama – objašnjava Brito. Na taj način će se sprečiti da se ti pasivno-agresivni komentari iskliznu i pretvore u goruće argumente.

Članak se nastavlja posle reklama

– Ekstremna bliskost naglašava razlike – dodaje Dženifer Dragonet, izvršna direktorka u Newport Academy,  napominjući da se ljudi rešavaju stresa na različite načine. Pročitaj i: Srećna veza – Deset znakova da ste u idealnom odnosu

– Moramo se okrenuti ka našim partnerima, a ne od njih i biti otvoreniji i ranjiviji sa njima.

Članak se nastavlja posle reklama

Pronađite malo prostora

Printovi koji će obeležiti ovu zimu

– Označavanje sopstvenog prostora može biti vrlo korisno dok ste na istom mestu, posebno ako imate osećaj gušenja jer ste jedno pored drugog po ceo dan. I ako ste u skučenom prostoru, jedna osoba može raditi u spavaćoj sobi dok druga radi u zajedničkoj zoni, čak i ako to traje samo nekoliko sati. Verovatno ćete početi da nedostajete jedno drugon kada se malo razdvojite. To stvara priliku za romantično spajanje posle završenog radnog dana – kaže Engl.

Članak se nastavlja posle reklama

Za boravak u kući držite se rasporeda

 

Bez rasporeda, osećaćete se kao da lebdite bez cilja, što može da bude jako stresno. Engl predlaže da budete veoma precizni što se tiče rasporeda za vaš dan. Pročitaj i: Šta ćete naučiti o bračnom životu nakon prve godine vaše zajednice

Članak se nastavlja posle reklama

– Postavite stvari na minut, tako da imate osećaj kao da stvarno živite život a ne da statično postojite. Doručkujte u isto vreme, idite u duge šetnje, napravite svojih 10 000 koraka – kaže ona.

Ne vežbajte zajedno

devojka vezba kod kuce

Oznojite se, ali ne sa partnerom. Engl kaže da solo vežbanjem dajete sebi u potpunosti sat vremena i omogućavate da vaš trening postane trenutak tihe samorefleksije.

Članak se nastavlja posle reklama

Planirajte noć za sastanak

Baš kao što je važno da napravite vreme za vežbanje, negu i opuštanje kad se sklonite u svoj prostor, tako ćete morati da izdvojite deo svog rasporeda i za noć. U stvari, Engl predlaže da se od toga napravi velika stvar.

– Ponesite flašu vina i naručite. Obucite pravu odeću, razbacajte veš, pustite muziku i pretvarajte se da je to kao i svaka druga super zabavna noć sa vašim partnerom. Razmislite da ovo bude obaveza petkom uveče za oboje. Daće vam dah romantike – čemu ćete se veseliti na kraju svake nedelje.

Neka seks bude prioritet

seksulani život

Članak se nastavlja posle reklama

Kada ste vi i vaš partner zajedno 24/7, to ne ostavlja vremena za želju, kao što je to slučaj u normalnom danu. Međutim, Brito kaže da bi trebalo da date sve od sebe da ne dozvolite da boravak u unutrašnjosti utiče na vašu seksualnu rutinu. Pročitaj i: Oslobodite se stega: Kako da budete zadovoljni i ispunjeni svojim seksualnim životom

– Važno je biti namerno vezan za seks, posebno ako ste u dugoročnoj vezi – objašnjava ona.

– Planirajući ga i zakazajući, seks postajete prioritet.

Članak se nastavlja posle reklama

Pravljenje doslovnog kalendara za vaš seksualni život zapravo može povećati tenziju koja vam je potrebna kako biste se osećali uzbuđeno. Kad budete imali čitav dan da razmišljate o seksu koji ćete imati kasnije, izgleda da će vam se dogoditi kada budete isključili laptop, piše womenshealthmag.com

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty