Mitovi o razvodu u koje treba da prestanete da verujete

by | oktobar 18, 2021
Mitovi o razvodu

Mitovi o razvodu su i te kako prisutni u našem društvu, a poništenje braka je i dalje tabu tema. 

Predstavljamo najčešće zablude o razvodu braka u koje mnogi i dalje veruju. Napominjemo da nisu sve statistike baš tako crne kao što smo dosad mislili.

Mitovi o razvodu

Polovina brakova završava razvodom

Mit da 50% brakova ne uspeva zastarela je informacija, koja je bila aktuelna pre 40 godina. Istraživanja su pokazala da je 90-ih godina 70% brakova bilo  uspešno, a danas, budući da ljudi kasnije stupaju u brak, samim tim donose i zrelije odluke. Otuda i manji procenat razvoda, saglasni su stručnjaci.

Razvod i uticaj na decu

Prema istraživanjima, razvod može biti stresan po decu, ali ne može im naštetiti niti uticati na njihov dalji psihološki razvoj ni izbliza toliko negativno kao kada bi nastavili da žive uz oba roditelja koja se neprestano svađaju. Mnogobrojne studije su pokazale da je deci potrebno stabilno i mirno okruženje, bez obzira na to da li roditelji žive zajedno ili ne. Ključno je da se roditelji slažu i da budu prisutni u životu dece, bez obzira na razvod.

Pročitajte i… Uspešan brak kroz istraživanja – 10 naučno dokazanih činjenica

Razvod je neuspeh

Mnogi ljudi, nakon razvoda, vode srećniji i zdraviji život. Stoga, prekid braka nikako nije neuspeh u većini situacija.

Zajednički život pre braka smanjuje šansu za razvod

Studija iz 2014. godine Univerziteta Južna Karolina otkrila je da kada partneri žive zajedno pre braka to ne utiče na kvalitet samog bračnog života. Što znači da ovaj korak, pre venčanja, ne osigurava dugoročan brak.

Neverstvo i razvod

Suprotno uvreženom mišljenju, neverstvo nije najčešći razlog za razvod. Mnogo je parova koji su ostali u braku uprkos prevari.

Nezadovoljstvo

Brak nije uvek lak. Ponekad zahteva mnogo energije, razumevanje i komunikaciju. Ukoliko smo nezadovoljni nekim segmentom braka, to ne znači da je razvod neminovan, niti da je nemoguće da partner i vi radite na segmentu kojim ste nezadovoljni kako biste ga popravili.

lepotaizdravlje.rs cottonbro via Pexels