Pitali smo eksperta: Zašto su važne nove energetske oznake na kućnim aparatima?

by | 22 februara, 2022
nove energetske oznake

Nove energetske oznake najbolji su vodič prilikom izbora kućnih aparata. Zahvaljujući njima, izbor energetski efikasnijeg uređaja daleko je jednostavniji – a upravo takvi uređaji štede novac i čuvaju životnu sredinu. Da bismo razjasnili sve nedoumice, obratili smo se stručnjaku – Bernardu Gindrozu.

Bernard Gindroz je vođa tima projekta EU za energetsko označavanje i eko dizajn proizvoda.  U pitanju je deo kampanje o energetskoj efikasnosti, Okreni na zeleno, koju je pokrenulo Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije i Evropska unija.

Zašto je važno, s tačke gledišta kupca, da prilikom kupovine elektronskog uređaja izaberemo onaj koji je energetski efikasniji?

Veoma je važno da svi budemo upoznati s prednostima energetski visokoefikasnih proizvoda. Visoke energetske klase kućnih aparata omogućavaju da oni tokom rada / korišćenja troše upola manje energije. Ušteda energije podrazumeva uštedu novca. Iako visokoefikasni proizvodi mogu biti skuplji od onih sa niskom stopom efikasnosti, važno je da razmišljamo dugoročno – koliko ćemo energije uštedeti tokom čitavog životnog veka uređaja. Dakle, platite malo više pri kupovini uređaja, ali vam se ulaganje, tokom perioda upotrebe, višestruko isplati. A to je posebno važno kada cena energije raste, i/ili kada se suočavamo s energetskom i ekonomskom krizom.

Pored toga, manja potrošnja energije u domaćinstvu takođe znači doprinos smanjenju zagađenja i emisije ugljen-dioksida, do koje dolazi kada se kao izvor energije koriste fosilna goriva.

Ukratko, manje trošite, štedite novac i doprinosite borbi protiv klimatskih promena.

Šta podrazumevaju pravila o eko-dizajnu? Kakvi su uređaji koji su u skladu s ovim pravilima, u odnosu na one koji to nisu?

Regulativa o eko-dizajnu u Evropi zabranjuje da se na tržištu nađu energetski neefikasni proizvodi, kako bi se građanima (i profesionalcima) ponudili uređaji sa optimizovanom potrošnjom. To znači da na tržištu neće biti dozvoljena prodaja nijednog proizvoda/uređaja koji nije u skladu s uredbom.

Pored propisa o eko-dizajnu, koji sprečavaju prodaju niskoefikasne opreme, propis o energetskim oznakama informiše građane o efikasnosti i glavnim karakteristikama proizvoda koje nameravaju da kupe. To je način da se pomogne potrošačima da donesu odluku uzimajući u obzir druge činioce, osim prodajne cene.

Zbog čega smo dobili nove oznake za energetsku efikasnost na elektronskim uređajima?

Zahvaljujući uvođenju uredbe o eko-dizajnu i energetskih oznaka, udeo energetski visokoefikasnih uređaja progresivno je rastao na tržištu, tako da je postalo neophodno promeniti oznake kako bi bolje reflektovale trenutno stanje. Recimo, pre nekoliko godina, visokoefikasni proizvodi imali su ocenu A, dok su, zahvaljujući uticaju regulative, mnogi proizvodi postajali energetski sve efikasniji, što je trebalo da pređe sa A na A+, zatim A++ i tako dalje. Tada je zaključeno da dodavanje ++++ na skalu energetske oznake nema smisla, pa je odlučeno da se oznake izmene. Uz dobro objašnjenje prodavaca, ovo skaliranje neće izazvati nikakve probleme. Slična situacija rešena je pre nekoliko godina u Australiji, bez ikakvih nesporazuma i zabune.

Kako izgledaju nove energetske oznake? Šta označavaju boje i simboli?

Uopšteno govoreći, namera je „ozelenjavanje“ tržišta i zato je skala postavljena od crvene (najniža energetska efikasnost) do zelene (najviša energetska efikasnost). Takođe postoji indikacija srednje godišnje potrošnje koja pomaže potrošačima da identifikuju razliku između dva proizvoda sa različitim etiketama. Dodatni simboli razlikuju se od uređaja do uređaja, kao što su potrošnja vode i nivo buke za veš mašinu, na primer. Cilj je da se građanima daju dodatne informacije.

Pročitajte i… Znate li šta znače nove energetske oznake na kućnim aparatima?

nove energetske oznake

Da li je upotreba energetski efikasnijih uređaja put da se smanji potrošnja električne energije? Šta pokazuju primeri zemalja u kojima se energetski efikasnji uređaji već koriste u većoj meri nego u Srbiji?

Definitivno, potrošnja energije u domaćinstvu predstavlja veliki deo nacionalne potrošnje električne energije i stoga ušteda energije korišćenjem energetski efikasnih uređaja direktno utiče na celokupnu nacionalnu potrošnju. Primeri iz zemalja EU su mnogobrojni. U svakoj zemlji imamo podatke koji pokazuju stvarno, efektivno i značajno smanjenje potrošnje. Možemo očekivati da će se potrošnja električne energije upotrebom kućnih aparata smanjiti više od dva puta, što je apsolutno važno i uticaće na ceo energetski sistem, kao što je izbegavanje dodatnih kapaciteta za snabdevanje električnom energijom, usled demografskog rasta i/ili dodatnih aparata po porodici, itd.

Pored toga, visokoefikasna oprema je obično kvalitetnija i ima duži vek trajanja, što je takođe način da se poveća povraćaj ulaganja i koristi za potrošače, kao i da se smanji potrošnja resursa (materijala) i zaostalog otpada – drugi pozitivan uticaj na životnu sredinu.

dusanpetkovic / iStock via Getty