Oprez: Ovo su žarišta klica u vašem domu!

by | 5 januara, 2022
žarišta klica u vašem domu

Žarišta klica u vašem domu su mesta koja koristimo svakodnevno, a retko kada bismo pomislili da bi mogli da nam ugroze zdravlje. 

KADA SVE OBAVLJAMO KOD KUĆE, i radimo, i vežbamo, i zabavljamo se – klice mogu početi da se razvijaju i u delovima doma gde to ne biste očekivali. A što se više razmnožavaju, veće su šanse da će izazvati infekciju. Moramo biti svesni gde se klice nalaze, kako bismo ta mesta redovno čistili. Okrenite stranicu da biste otkrili zanemarene zone u vašem domu, kao i najbolje načine da se obračunate s mikrobima.

KUĆNA KANCELARIJA

Gde se kriju klice:

TASTATURA VAŠEG RAČUNARA Da li ponekad jedete dok radite za računarom? To nipošto nije dobra ideja. Ukoliko mrvice hrane zapadnu duboko između tipki tastature, mogu predstavljati plodno tlo za razvoj klica, pa čak i nakon što prebrišete samu tastaturu. A to može uticati na vaše zdravlje. Da biste rešili problem, redovno čistite tastaturu. To možete činiti svakog jutra, pre upotrebe računara, mekanom pamučnom krpom natopljenom sredstvom za čišćenje, ili pak vlažnim maramicama. Još bolje, prestanite da jedete za radnim stolom. Koristite trpezarijski ili kuhinjski sto, koji tome i služi. Osim toga, tako ćete se usredsrediti na obrok, pa ćete jesti sporije i više uživati u hrani.

PREKIDAČI I KVAKE Dodirujemo ih na svim mestima u kući, ali ukoliko u vaš kućni ofis dolaze i klijenti, onda je mogućnost unosa novih klica još veća. Potvrđeno je da je mala verovatnoća da će se Covid-19 preneti putem dodirivanja određenih površina, međutim – tako možemo zakačiti druge infekcije, na primer grip. Tokom sezone gripa važno je da se ove površine svakodnevno čiste, a ukoliko je neki od članova porodice zaražen – tada treba koristiti i sredstva na bazi alkohola.

DNEVNA SOBA

Gde se kriju klice:

VAŠ KAUČ Nedavno istraživanje profesorke Rejnolds i njenih kolega pokazalo je da kad sednemo na kauč, može da usledi neprijatno iznenađenje. Težina našeg tela lansira čestice prašine koje se iz mebla dižu u vazduh. U česticama prašine može se nalaziti buđ, kao i patogene klice koje se rasprše, te ih u vidu aerosola udišemo. Da biste kontrolisali količinu prašine u meblu, redovno ga usisavajte, a preporučujemo i da ga barem jednom nedeljno prebrišete vlažnim sunđerom. Na sunđer nanesite penu koju ćete napraviti tako što ćete deterdžent pomešati sa malo tople vode i zatim ga zapeniti rukom.

Pročitajte i… Da li maramice za dezinfekciju ubijaju viruse?

DALJINSKI UPRAVLJAČ Ovo je predmet koji se veoma često dodiruje, te je verovatno jedan od najvećih izvora klica u vašoj dnevnoj sobi. Očistite ga makar jednom nedeljno suvom mekanom pamučnom krpom na koju ste naneli sredstvo za čišćenje, ili antibakterijskim vlažnim maramicama. Nakon brisanja, a pre upotrebe, sačekajte da se potpuno osuši – ovo vreme sušenja” važno je i da bismo dali dovoljno vremena sredstvu za čišćenje da uništi klice”, kaže Jakas.

KUĆNA TERETANA

Gde se kriju klice:

TEGIĆI ZA FITNES Čak i ako ste jedini koji koristi tegiće, možete se zaraziti sopstvenim klicama. Oko 30 procenata ljudi u disajnim putevima nosi bakteriju Staphylococcus aureus, što može izazvati infekcije ukoliko putem znoja ona dospe na otvorenu ranu ili posekotinu od brijanja. Pošto ovaj mikrob može da preživi na čvrstim površinama, preporučuje se redovno čišćenje fitnes opreme i pre i nakon upotrebe.

Pročitajte i… Evo kada je vreme za novu prostirku za vežbanje

FLAŠICA ZA VODU Ukoliko je redovno punite, a ne perete je svakodnevno, flašica za vodu može biti idealna podloga za razvoj klica. U studiji koja je poredila čistoću korišćenih i nekorišćenih flašica koje su upotrebljavali vežbači u teretani, primećeno je da je 90% korišćenih flašica kontaminirano patogenim bakterijama poput Staphylococcus aureus i E.coli . Perite redovno svoju flašicu, bilo ručno ili u sudomašini.

 

lepotaizdravlje.rs AndreyPopov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images