Stežu vas nove čizme? Evo kako da ih razgazite i prilagodite nozi

by | novembar 6, 2020
cizme kaubojke moda lepota

Jedva ste dočekali hladnije dane da sa ponosom prošetate svoje nove čizme? Obuli ste ih i izašli iz kuće, a onda počinje pakao? Nerazgažena obuća napravljena čak i od najmekšeg materijala ponekad je toliko tvrda i neudobna da odmah poželite da je skinete. Kako razgaziti tesne čizme i izbeći stvaranje žuljeva i plikova?

Prilagođavanje čizama nozi je lakše nego što mislite. Ima više načina da to uradite, ali imajte u vidu da ipak ne možete učiniti čudo. Ako su vam čizme dva broja manje, od celog posla nema ništa. Preveliko rastezanje dovešće do deformacije ili pucanja kože, a to nikako ne želite. (Pročitaj: Oslobodite se neprijatnog mirisa cipela zauvek!)

Koristite sprej ili regenerator na bazi ulja
Postoje sprejevi dizajnirani da omekšaju kožu, ali ako vam je to prevelika investicija, poslužiće regenerator na bazi ulja. Utrljajte ga sa spoljnje strane čizama i ostavite da ih koža upije. Ulje će pomoći koži da se malo opusti, omekša i rastegne.

Članak se nastavlja posle reklama
View this post on Instagram

 

A post shared by Olivia Palermo Daily Lookbook (@olivia_palermo_lookbook) on

Tesne čizme prilagodite svojoj nozi

Kalup za obuću
Kalup se ubacuje u obuću i ostavlja u njoj nekoliko sati da razvlači kožu, posebno u području prstiju. Ako vas čizma steže oko zgloba ili lista, postoje kalupi koji i to mogu uspešno regulisati. Ako planirate da koristite ovu metodu, pazite da ne oštetite kožu. (Pročitaj: Olivija Palermo demonstrira – čizme za sve prilike koje ne izlaze iz mode)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by YOLANDA (@yolanda.hadid) on

Članak se nastavlja posle reklama

Zagrevanje kože
Ako zagrejete kožu, lakše ćete je razvući. Stavite fen u unutrašnjost i sačekajte da se temperatura poveća. Zatim u čizmu nagurajte stari peškir ili novine, kako bi zadržale oblik. Posle nekoliko sati, ponovite postupak. Čizme nemojte grejati sa spoljašnje strane jer visoka temperatura može oštetiti kožu.

Led
Napunite kese za sendviče vodom, zavežite ih kako voda ne bi iscurela i ugurajte u čizme. Zatim obuću stavite u zamrzivač. Voda će se pri hlađenju širiti, a led će polako istezati kožu.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako nijedan od postupaka ne ispuni vaša očekivanja, čizme možete odneti kod obućara koji će ih proširiti pomoću specijalnog alata. (Pročitaj: Kada se udruže legendarni brendovi: Oduševiće vas Jimmy Choo i Timberland čizme, i Džej Lo ih nosi)

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver