Kako da u stanu bude toplije?

by | novembar 20, 2020
topliji stan

Kako je ovih dana znatno zahladnelo, imamo sve veću potrebu da se zagrejemo. Nemamo svi mogućnosti da pojačamo grejanje (a oni koji imaju nanose štetu kućnom budžetu!), te vam donosimo listu koraka koje možete preduzeti kako bi stan bio topliji.

– Prostorije sa mnogo prozora u hladnom periodu dovode do toga da se stan brzo rashladi. Da ne biste morali da uključite grejalicu (ona je jedan od najvećih potrošača struje), kupite samolepljivu dihtung traku. Oblepite je oko prozora i vrata od terase i uverite se kako u stanu postaje prijatnije.
Pod prozore ili vrata od terase možete postaviti i ćebad – na taj način će iz stana izlaziti manje toplote. U pojedinim prodavnicama možete naći i duguljaste jastuke dizajnirane baš za taj problem. (Pročitaj: Neka vam račun za struju bude manji nego ikad – mudri saveti za uštedu električne energije)

– Na radijatore ugradite automatski termostat koji temperaturu prostora održava na istom nivou. Najviše energije troši se na zagrevanje hladne prostorije, pa je najbolje da tempereratura bude približno ista tokom celog dana i noći (danju oko 22° C, a noću nešto manje).

Članak se nastavlja posle reklama

– Iza radijatora postavite aluminijumsku foliju. Tako će toplota biti usmerena na unutrašnji prostor, a ne na zidove.

– Radijatore ne treba zaklanjati zavesama ili nameštajem. Ako se grejno telo nalazi iza vaše ugaone garniture, veći deo toplote se troši uzalud, pa ne treba da vas iznenadi što je u sobi prohladno.

Iznajmljen stan

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da stan bude topliji?

– Izbegavajte da prozore ili vrata od terase ostavljate otvorene na kip. Umesto toga, bolje provetrite sobu nekoliko puta u toku dana. (Pročitaj: Skockajte iznajmljen stan po svom ukusu – 5 stvari koje možete promeniti)

– Spuštanje roletni tokom noći takođe može pomoći da se toplota duže zadrži u prostoriji. S obzirom na to da je tokom večeri i noći najhladnije, nema potrebe da roletne tada budu podignute.

Članak se nastavlja posle reklama

– Ukoliko je napolju hladno, ali sunčano, razmaknite zavese kako bi prirodna svetlost ulazila u dom. Na subjektivni osećaj toplote ne utiče samo temperatura, nego i količina svetlosti.

– Tokom zimskih meseci na podu držite tepih. Poslužiće kao odlična izolacija i sprečiće gubitak toplote kroz pod. To posebno važi za kuće ili stanove koji su u prizemlju.

Članak se nastavlja posle reklama

– Nakon korišćenja rerne, vrata od kuhinje ostavite otvorena. Tako će se toplota proširiti i dodatno zagrejati druge prostorije.

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver/Pexels/Chait Goli