Duda Alapača: A i mene čeka veš

by | april 11, 2018

Četiri dana smo odmarali. Petog sam jedva ustala i odvukla se na posao. Godine, moja Dudo, rekla je Gaga. Godine… Koje godine…?! Pa nije mi osamdeset..? Dolazim kući k’o s kopanja! Pa ne idem ja tamo u nadnicu, Gago, to je lep posao… Znam, ali svejedno – godine stižu. Što se pre pomiriš s tim, to bolje po tebe. Kako da se pomirim, slatka..? Lepo. Ono što si nekad mogla za dan, sad odvoj tri, pa polako. Čuj – odvoj tri…?! Pa nemam ja tri života, nego ovaj jedan. E ako hoćeš i taj jedan da sačuvaš, povuci ručnu. I nađi sebi neku motivaciju. Motivaciju? Pa da, nešto što će da te gura napred. Znaš, čitala sam jedan članak…

Piše: Duda Alapača

O, ne! Opet ona i njen članak! Malo malo pa eto je s nekim novinama, savetima, sve lepo piše, ljudi objasnili… Ma idi…! Prosto se pitam – kako je ljudska civilizacija uopšte preživela bez nekakvog praktičnog uputstva za upotrebu, i to u boji, na recikliranom papiru…?! Ti, Dragana, ode u motivacione govornike. Daj da te postavimo na jutjub, pare da zgrnemo!

Sprdaj se ti, navikla sam, reče Gaga i nakašlja se značajno. Pazi sad ovamo, kaže ovako: Kako da ostanete motivisani. Pod broj jedan: držite svoje najveće snove na vidnom mestu. Znači, lepo napiši na papir šta želiš i zalepi po kući. Svuda po kući. Kud god ideš, da možeš da ih vidiš. Odakle meni najveći snovi, Gago, upitah. Ne znam, nađi neki, pametna si žena. Nije valjda da ništa ne želiš…? Zaboga, Dudo, nije ni čudo što si tako kilava. Ne može čovek da živi a da ništa ne sanja.

Pod broj dva: fokusirajte se samo na danas. Samo na današnji dan, razumeš. Nema gledanja u retrovizor, u prošlost, “što sam ovo, što nisam ono“, nema ni budućnosti, šta bude – biće. Tvoje je samo da živiš u sadašnjem trenutku, kapiraš..? Je li, svega ti, samo u sadašnjem trenutku…? Čitaj brže, završiće mi mašina, moram veš da prostrem.

Broj tri: Imaj samo tri stvari na to-do listi koje moraš da uradiš. Ahahaha, zagrcnuh se. Samo tri? Daj da vidim, svega ti, koji je mudrac to pisao..? Ne piše. Pa, da. Da je čovek – potpisao bi se. Kako samo tri stvari, nesrećo? Pa ja danas uradim trideset i tri i opet nema dosta. Ograniči se, Dudo. Ograniči se na tri. Ne mogu je pola zdravlja.

Pod četiri: vežbaj zahvalnost. Ojoj. Kako je krenulo, zahvalnost će postati olimpijska disciplina za neku godinu. Ako mi sad kažeš i da moram nešto da vizualizujem – stvarno ću te izbaciti napolje.

Broj pet, nastavi Gaga ne obazirući se. Broj pet kaže da moraš da stvoriš inspirativno okruženje. Tvoje okruženje mora da te inspiriše. Okruži se stvarima koje te motivišu. Pa da, rekoh, ona sudopera tako motiviše. I one čarape na sred sobe… Da čujem broj šest, deder.

Broj šest: drži pametne misli i mudre izreke blizu sebe. Sigurno imaš nekog kome se diviš, pisca nekog ili glumca ili koga god, pa uzmi i zapiši kad kaže koju mudrost. Videćeš da deluje. Dobro, mislim se, to mogu. Ionako ceo život nešto piskaram.

Broj sedam: vežbaj svakog dana. U zdravom telu, zdrav duh. Ma da, samo još kad bih imala vremena… U stvari, našla bi’ ja vremena, ali nikako da se pokrenem, mrzi me. Baš me mrzi. Pa dobro, reče Gaga i sleže ramenima. Ne moraš. Ali pitaću te kad bude došlo vreme da se pokaže zmijsko telo na plaži…

Broj osam: uzmi mini odmor. Bar jednom u mesec dana. Priroda je najbolji lek za sve. Ponesi knjigu, ćebe, termos kafe i bog da te vidi. Dobra ti je ta, rekoh. Slažem se, ti da mi čuvaš dete, mama da sredi kuću a ja odoh da odmaram. A posle da mi nađeš nekog dobrog psihijatra da me reši osećaja krivice.

Broj devet: prestanite da osećate krivicu. Ha! Pa eto, šta sam ti rekla..?!

Broj deset: čitajte. Čitajte uvek i svuda. Pišite dnevnik. A ne, neće moći. Prošli put kad sam uzela nešto da pišem, Vlada pročit’o, sto me voda nije moglo oprati. Tad sam se zarekla – nećeš, Dudo, više ništa osim recepata pisati. I dan danas, kad naleti na moju svesku s receptima, gleda me onako sumnjičavo. Veli, jesu ti ovo neke šifre, a..? Zezaj se ti, ali ja rekoh svoje, reče Gaga i ustade. Moram da idem, a i tebe čeka onaj veš.

Dudo, Dudo…! Šta je, šta me budiš…?! Dudo, jesi dobro…? Nema ni devet…! Što spavaš ovako rano? Ne spavam, Vladimire, meditiram. Ne laži, Dudo, ti nikad ne meditiraš. I šta ti znače oni silni stikeri po kući?Šta si ono pisala…? “Oprano…čisto…ispeglano…skuvano…“ Znače to, Vlado, da mi je rečeno da svoje najveće snove držim na vidnom mestu. I držim. Eto.

Tagovi:

top