Lepo mi je: Raspremite unutrašnji orman

by | jun 15, 2018

Leto već uveliko dolazi, a panika u ženskim krugovima narasta. Ona panika čije je ime: „Jao, nemam šta da obučem“. Hladnije vreme u oči baci zaborav na sve lepršave letnje kombinacije. U sred slojeva zimske odeće, potpuno zaboravimo šta se to nosi leti, koje tanke haljinice i majice krije naš orman. Sa druge strane, iz izloga, sa Instagrama i modnih časopisa zovu novi modeli, tako podmuklo privlačni. I zbunjenost se samo gomila, na ivici ozbiljne problematike koju nikako ne znamo kako da rešimo.

Autor: Milica Stojiljković, učitelj meditacije, TaiChi-a i Bahov praktičar
Centar za lični razvoj „Lepo mi je“
www.lepomije.rs

A ako mudrost ipak pobedi, shvatimo da rešenje leži u jednom jednostavnom triku – raspremi, draga, svoj orman! Okolišamo tu i tamo, u poslednjim trzajima zimske lenjosti, ali kad krenemo, nema stajanja. Policu po policu, komad po komad odeće. I vidi čuda: „ovu majicu sam potpuno zaboravila“, „roze haljinaa, kako mi dobro stoji“, „pa ja imam i sive i zelene sandalice“…i tako redom. Posle sat vremena, osmeh se vrati na lice. U euforiji isprobavanja novih-starih kombinacija, jedva čekamo da ih ponesemo u svoj najboljem stilu. Još, dobijemo priliku i da učinimo dobro delo – gomilu odeće koju znamo da više sigurno nećemo nositi, poklonimo nekome koga će jako obradovati.

Dakle, od konfuzije i panike s početka, samo nakon kratkog vremena, nema ni traga. Orman koji baš i nije bio oličenje jedne prave dame od stila, sada blista u punom sjaju. A dama je, uz malo truda, pročistila svaku policu i iz toga izvela zaključak – da ima šta da obuče, da u ormanu čuva toliko lepih kombinacija, da mnogo toga može i da pokloni i da će kupiti ponešno, ali tačno ono što joj je potrebno. Ista priča sledi i kada su naše misli i osećanja u pitanju. Dok ne raspremimo i ovaj, unutrašnji, orman u svojoj duši, teško ćemo zasijati u punom sjaju. Dok na policama u svom umu mešamo „zimsku hladnoću“, „musava jesenja osećanja“, „letnju lepršavost“, nećemo biti u stanju da odredimo šta je za nas najbolja kombinacija, koju da odaberemo i koju ćemo ponosno izneti na svetlo dana.

To veoma konkretno znači da svaki put kada se osećamo zbunjeno, moramo prvo napraviti red, da bismo znali kuda dalje da krenemo. Red za misli i osećanja znači napraviti mir, svesno i namerno. A kada dođemo do takvog mira, sledi obnavljanje energije i određivanje kojim putem krenuti.

Ako se setimo priče o sređivanju ormana, veoma je slično. U početku, u ormanu je prilično rastureno, poput naših misli i osećanja kada nam nešto ne ide. Onda odlučimo da to sredimo (i orman i misli). Potom, kad napravimo red, nekako nam postane jasno, šta imamo, a šta nam nedostaje. Zbog toga, prosto zasijamo posebnim sjajem, nađemo novi entuzijazam i poletnost. I onda, sledi uživanje u pravljenju kombinacija (odevnih ili bilo kojih drugih). Pa potom i uživanje u njima. Kao što u lepoj odevnoj kombinaciji želimo da se pojavimo na nekom lepom mestu, tako i da dobrim planom hoćemo što pre da stupimo u akciju i dođemo na pravo mesto.

Da bi raspremili svoj „unutrašnji orman“ korisno je preduzeti nekoliko jednostavnih koraka, slično kao kod običnog ormana. Prvi korak je: NAMERA da to učinimo. Drugi korak je SVESNO UMIRIVANJE koje će nam pomoći da raščistimo teren. Šta to znači?! Ako zbunjenost, nervozu, umor, nestrpljenje, razumemo kao svojevrstan nemir, onda ćemo shvatiti da ravnotežu možemo napraviti samo uvođenjem mira u svoj život.

Bukvalno, uvođenjem mira. Utišavanja, umirivanja, meditacije. To je jedini način da deđemo do rešenja i napravimo prave izbore i pravilan put na dalje. Jer, iz nemira nema pravih rešenja. Setite se, u rastorenom ormanu, mislimo da nemamo ništa što mi mogli da obučemo i u tome se osećamo lepo. I treći korak je OBNAVLJANJE ENERGIJE, neophodne za dalji put. Kao što će nam ponos narasti kad sebe pogledamo u ogledalu u haljini koju volimo, a koju smo zaboravili, tako će i mir u nama doneti nove ideje, a ideje poletnost za nove početke. I onda, rešena sama dolaze, mir ne jenjava, radost i ljubav bujaju. Rešenja su blizu umesto daleko. Blistamo unutra, blistamo i spolja. Leto je, tako nam i dolikuje!

Lepo mi je: 5 osobina zadovoljnih ljudi

 

Tagovi:

top