One light shot: Praznična piletina

by | januar 4, 2018

Lagani praznični ručak, uz dodatak fine salate biće idealan izbor kao predah od poslastica koje su svakodnevna postavka u ovo doba godine. Potrudite se da u ovo doba godine kuvate, uživate u tome i obradujete svoje najbliže. Hrana treba da nas poveže na neki način, nije sve u konzumiranju iste.

Piše: Milica Đorđević, autorka gastro bloga One light shot

Potrebno:

-1 mala bundeva ( poželjno muskatna ili hokaido zbog oblika i veličine)
-1/3 pilećih grudi
-šaka seckanog praziluka
-1/3 šolje soka od paradajza
-1 kašika maslinovog ulja
-so, biber, kari, kumin, beli luk u prahu, slatka paprika

Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni, a za to vreme pripremite bundevu, isecite je na pola kako biste dobili oblik činije( koristite donji, širi deo ako je u pitanju muskatna bundeva), očistite semenke pa blago isprskajte uljem, posolite i pobiberite. Tako pripremljenu okrenite naopako, meso bundeve ka plehu koji je obložen pek papirom. Pošto vam za jednu porciju neće biti potrebna cela bundeva ostatak iskoristite za potaž ili čorbu, fino će vas zagrejati u ovim hladnim danima. Dok se to peče iseckajte piletinu na kockice, praziluk na što sitnije kockice, pa na malo ulja i par kašika vode dinstajte ( najbolje je ako imate wok tiganj). Pustite da malo voda ispari kako bise piletina zapekla, a onda dodajte paradajz sok i neki od predloženih začina.

Ovome nije potrebno mnogo, termička obrada će se završiti u rerni, samo prebacite piletinu u bundevu ( sada je okrenite da bude kao činija) koja se delimično ispekla. Dakle, opet vraćamo u rernu na 180 stepeni. Kada se bundeva ispeče do kraja i piletina će biti gotova, zbog toga birajte bundevu koja je tanja ( možete i da je istanjite prilikom čiščenja). Pred kraj pečenja možete I da smanjite temperaturu rerne. Jelo koje dobijate je prilično dekorativno, puno aroma I mirisa koji nas vežu upravo za ovo doba godine.

Tagovi:

top