Preporođena!

by | jul 9, 2012

Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz

U

trenutku kad ceo svet trese groznica napumpavanja, vazda mimo sveta, kakva jesam, rešila sam da odem na izduvavanje.

Znajući da sam već godinama posvećena radu na sebi na duhovnom nivou, moja prijateljica Helena mi je predložila da odemo na terapiju disanjem. U originalnom nazivu – Rebirthing ili ako pređemo na ti – Preporađanje.

Iako nije znala da mi objasni kako će to izgledati i o čemu se tu zapravo radi, prihvatila sam bez dvoumljena, kada sam čula pozadinu priče.

Dečko koji to radi, do pre par godina bavio se berzanskim poslovanjem. Radio je dan i noć, putovao sa kraja na kraj sveta, menjao je vremenske zone pre nego neko drugi čarape. Gomila ljudi, nabijeni svojim frustracijama, crpeli su njegovu energiju. Privatan život nije imao jer je poslovni ritam bio mahnit. Mejlovi i pozivi su stizali i na odmoru i za Novu godinu. Život nabijen tenzijom i stresom, više nije imao smisla. Nije mogao da nađe pravi način da se izbori sa stresom koji mu je nametao posao. Puk’o je! Na rubu nervnog sloma, odlučio je da uzme život u svoje ruke i vrati se sebi. Doneo je odluku DA NE MORA! Dao je otkaz i počeo intenzivno da radi na sebi.

Kako da zavolim sebe?

Kada nam je otvorio vrata, široko nasmejan, već tada me je zapljusnuo talas pozitivne energije. Bila sam sigurna da će mi seansa prijati.

Jednostavno rečeno, Rebirthing ili holotropsko disanje je terapija oslobađanja negativne energije i potisnutih osećanja, kao što su bes, strah ili tuga kroz disanje. To govori da količina kiseonika u organizmu direktno utiče na naše psiho-fizičko stanje i kvalitet našeg života. Što dublje dišemo, stomakom i plućima, to unosimo više kiseonika u naše ćelije i time obnavljamo energiju koja kruži našim telom.

Cilj ove tehnike je da podignutim stanjem naše svesti iskoristimo vlastite isceliteljske potencijale, donoseći u našu svest isustva koja su nama u tom trenutku najbitnija za lični prosperitet.

Kako izgleda seansa?

Ležimo na podu, koncentrišući se na svaki deo tela posebno. Bitno je duboko disati, svejedno da li na usta ili nos. Fokusirani smo na udah, zamišljajući da vazduh uvlačimo kroz nožne prste u celo telo. Prilikom izdaha, puštamo da vazduh uzađe iz nas. Važno je ne praviti pauze između udaha i izdaha. Dišemo punim plućima i stomakom. Držimo pažnju na disanju, ne misleći ni na šta drugo. Osećam kako energija počinje da struji mojim telom. Deo po deo tela počinje da mi bridi, kao da trne. Emocije izlaze na površinu. Kod svakoga na drugačiji način. Suze, smeh, vrpoljenje, grčenje mišića. Od povećane respiracije, telo se hladi.

Kad hodam ne zastajkujem i zemlju ne dodirujem

Seansa traje sat vremena. Osećaj nakon povratka u realnost je fanstastičan! Osećala sam se kao da lebdim. Imala sam blaženi osećaj potpune rasterećenosti. Energija je bujala u meni, bila sam fantastično raspoložena. Odjednom mi je sinulo rešenje bitnih emotivnih problema u ovom trenutku.

A, da, moj novi guru to radi besplatno. Kaže da ko pokuša to da vam naplati zasigurno manipuliše vama. Vazduh se ne plaća i disanje je besplatno.

Kaže da gotovo svi nepravilno dišemo. Sve naše fizičke, emocionalne i mentalne tenzije bivaju potisnute velikom količinom ugljen-dioksida u našem organizmu, što je glavni uzrok svih ljudskih bolesti. Detoksikacija organizma disanjem oslobađa organizam ovih tenzija i može dovesti do potpune psihološke transformacije i oporavka od bolesti.

Ova tehnika može da poveća naš ljudski potencijal, unutrašnji mir i mentalnu stabilnost. Doprinosi da lakše možemo da upravljamo životnim izazovima.

Žana Korolija, vlasnica agencija za odnose s javnošću CORE Relations

Tagovi: