Žene života žedne: Šta želimo, a šta nam se dešava

by | april 20, 2018

 

Šta žene žele večno je pitanje koje ima bezbroj odgovora, u zavisnosti od toga kome se postavi. A nekada je i ćutanje iskren odgovor – jer, priznajte, dešava se da ni same ne znamo šta želimo (a nešto nas žulja i svrbi). Šta žene žele bila je i tema ovogodišnje konferencije Pro-Femina. Otvorena su mnoga potpitanja, razbuktane inspiracije i motivacije, desili su se lepi stari i novi susreti. Posle ovako sadržajnih i motivišućih diskusija na „ženske teme“, nekako smo sve bliže odgovorima.

piše: Ivana Jovanović

 

Možda nismo sto odsto sigurne šta sve želimo, ali ipak – nećemo više ćutati. Barem neko vreme. Zato ni ja danas neću da ćutim o jednoj poražavajućoj i strašno bolnoj „ženskoj temi“ – nasilju. Svi smo čitali ovih dana o još jednoj epizodi nasilja nad (poznatom) ženom. Mediji su svakakvi – brljivi, napadni, neumesni, neetični, ali – nedostatak stila i profesionalne etike ne čine temu nasilja manje važnom. Kada se desi osobi iz javne sfere, problem se fokusira i potencijalno otvara mnoga potpitanja na isto ono večno pitanje: šta žene žele, a šta ne žele?

Žene ne žele da budu žrtve! Naročito ne u svojoj porodici, koja mora da bude utočište, oslonac, gnezno. Najtoplije i najbezbednije mesto na planeti. Neki su osuđivali nas žene što u momentu kada u jednom nesrećnom delu sveta lete bombe, mi, božemoj, pričamo o udarcu u oko, šutiranju u stomak i modricama jedne žene u Srbiji. Šta mi uopšte mislimo? I da li mislimo?
Mislimo. I, što je za ovu temu ključno, osećamo. Jer svaka žena koja je u životu na bilo koji način bila žrtva nasilja u vezi, braku, porodici, ima eksploziju sasosećanja, pa potom bunta i ogromne želje da na sav glas viče o problemu, da cela planeta čuje i razume da je i ovakvo nasilje nedopustivo!

Žene žele da se o problemu priča, kako bi oni koji su dužni da brinu o pravdi shvatili koliko je važno da nasilnici budu strogo kažnjavani. Žene žele da ne budu tretirane kao „slabiji“ pol jer to nisu. Žene žele da budu slobodne i ravnopravne, da im se niko ne obraća pesnicom, već isključivo rečima. Žene dobro znaju šta žele kada je ova tema u pitanju, samo što zbog pogrešnog poretka stvari u našoj kulturi žene neretko ćute. Žene ne žele da ćute!

Da bi nam se dešavalo ono što želimo, mora da se složi mnogo kockica: rad, upornost, strpljenje, sreća…Ne zavisi sve od nas. Naročito ako se nađemo oči u oči sa nasilnikom. Na jednoj od kockica u mozaiku naših želja piše: nemoj da ćutiš! Ni o svojim željama, ni o svojim problemima.
Ja sam rekla na svoj način. Želim da me čuju i shvate ozbiljno.

Tagovi:

top