DUŠEK po meri tela i zdravlja

by | januar 23, 2010

San je preduslov efikasnog funkcionisanja tokom dana, pa zato je veoma važno da odaberete dobar i kvalitetan krevet.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kako odabrati krevet


Estetski kriterijumi ne bi trebalo da vam budu najvažniji. Ono na šta treba da obratite pažnju je da oblik i konstrukcija kreveta obezbeđuju dobar položaj kičme. Takođe, dušek treba da vam odgovara u potpunosti, odnosno da ne bude ni previše mek ni previše tvrd, kako bi se noću organizam u potpunosti odmarao.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Krevet mora da bude čvrst i stabilan, a stručnjaci preporučuju drvene, metalne konstrukcije ili one od oplemenjene iverice, jer obezbeđuju čvrstinu. Ukoliko se odlučite za krevet čija je konstrukcija obložena materijalom, birajte one postojanije, jer oni neće stvarati iritirajuće zvukove ili škripanje prilikom pokreta.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kako odabrati krevet

Članak se nastavlja posle reklama

 

Odmor za kičmu
Ležaj treba da osigurava pravilan položaj kičme. Na našem tržištu najčešći su ležajevi napravljeni od letvica ili u potpunosti od drveta. Prilikom izbora ne bi bilo loše da se konsultujete sa stručnjacima.

Članak se nastavlja posle reklama

Kvalitetan dušek, ipak, najvažniji je element na koji treba da obratite pažnju. Kod nas se mogu kupiti najrazličitiji modeli: antibakterijski, sa dve strane (zimskom i letnjom), sa federima ili memorijskom penom. Obratite i pažnju na materijal od kojeg je izrađena navlaka dušeka, jer od njega najčešće zavisi i cena. Što je materijal kvalitetniji, dušek je skuplji. Idealan dušek trebalo bi da bude 20 cm duži od vaše visine, a širina, takođe, zavisi od konstitucije ljudi koji spavaju u njemu. Ukoliko imate dete i zajedno spavate, dobar izbor je što veći krevet. Idealna širina dušeka za jednu osobu je od 90 do 100 cm, a za dečje krevete preporučena je širina od 80 cm.

Krevet treba da bude visok toliko da kada sednete na njega vaša kolena i butine treba da budu pod uglom od 90 stepeni.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kako odabrati krevetIzgled kreveta
Na izbor kreveta treba da utiče i dimenzija spavaće sobe, izgled i veličina stana, ali to ne treba da bude osnovni kriterijum. Trebalo bi da bude 45 cm slobodnog prostora sa obe strane kreveta, a ukoliko imate manjak prostora, birajte krevet koji ima kutiju za posteljinu. Prave se u različitim varijantama – kao sastavni deo kreveta, ili na točkiće.

 

Uzglavlje kreveta birajte po želji, a stručnjaci savetuju šire i duže, jer čvršće drži krevet i sprečava prljanje zida. Vodite računa o visini, jer visoka uzglavlja vizuelno smanjuju prostoriju. Materijal i oblik birajte u skladu sa već postojećim enterijerom.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Izvor: Večernje novosti

Tagovi: