Indija u tanjiru

by | januar 19, 2012

Zima je, tmurno vreme, i preko glave su vam već sva jela koja ste jeli tokom praznika. Monotonija kuca na velika vrata kuhinje. Evo, ja sam napravio mali kuhinjski eksperiment. Pošto sam vegeterijanac, a indijska kuhinja mi nije strana, napravio sam jednan predivni, nezahtevni seoski sabđi (na srpskom bi se reklo varivo od povrća) iz zapadnog Bengala.

Baigan alu charchari (Baigan alu čarčari)

*Patlidžan i krompir na bengalski način*

Vreme pripreme: 5 minuta

Vreme kuvanja: 30-35 minuta

Količina: 4 osobe

Sastojci:

50 gr maslaca

1 kašičica gorušice

1 kašičica đumbira

1/2 kašičice ljute paprike

1/2 kašičice karija

5 srednjih krompira (570g), oguljenih i iseckanih na kockice od 2 cm

1 patlidžan (455g) iseckanog na kockice od 2 cm

1 šargarepa iseckana na tračice

2,5 dcl vode

1/2 kašičice kurkume

1/4 kašičica narendane limunove kore

1 kašičica limunovog soka

1.5 cm dug štapić cimeta (ili 1/2 kašičice mlevenog)

3 mlevena klinčića

1/4 kašičica mlevenog muškatnog oraščića

1 kašičica soli

Postupak:

1. U posudi debelog dna zagrejte maslac. Ubacite gorušicu. Kada počne da pucketa smanjite vatru i odmah dodajte đumbir, kurkumu, ljutu papriku i kari a posle 5 sekundi i iseckani krompir. Pržite ih oko 3 minuta, da dobiju blagu koricu i da se začini zalepe za krompir. Pojačajte vatru ukoliko je potrebno.

2. Dodajte ostale sastojke i pričekajte da voda proključa. Smanjite vatru, delimično poklopite i lagano kuvajte 30-ak minuta. S vremena na vreme proverite da li voda isparava prebrzo (dolijte malo, ukoliko je tako). Kada sva voda ispari, a povrće je meko i prži se na ulju koje je ostalo, jelo je gotovo.

3. Pojačajte vatru i pržite povrće na preostalom maslacu, bez mešanja, dok se na dnu ne stvori karakteristična korica. Ugasite vatru, poklopite charchari, pričekajte par minuta, a zatim koricu varjačom sastužite sa dna šerpe i lagano umiješajte u povrće.

Charchari poslužite sa basmati pirinčom.

A evo i jednostavnog recepta za bengalski basmati pirinač.

Vreme pripreme: 5 minuta

Vreme kuvanja: 15-ak minuta

Sastojci: 1/2 šolje basmati riže

25 gr maslaca

45 g blanširanog kikirikija ili indijskih oraščića

1/2 kašičice kumina

1 kašičica gorušice

1.5 kašike šećera

1 kašičica kurkume

2 kašičice mlevenog korijandera

1 šolje vode

1 kašičica soli

1/2 kašičica limunovog soka

Postupak:

1.Na umerenoj vatri zagrejte maslac. Ubacite kikiriki ili indijske oraščiće i pržite dok ne postanu zlatno-smeđi.

2. Na maslac dodajte kumin, gorušicu i šećer. Pržite na umerenoj vatri dok se šećer ne karmelizuje i postane crvenkasto-smeđkast. Zatim dodajte kurkumu, korijander i naravno na kraju pirinač. Mešajući pržite 2-3 minute.

3. Ulijte vodu, a kada ona zaključa ubacite so. U potpunosti smanjite vatru, dobro poklopite rižu i lagano kuhajte 20-25 minuta.

Vrlo je važno ne podizati poklopac i ne mešati pirinač tokom kuvanja. Kad prođe nekih 15-ak minuta lagano podignite poklopac i kašičicom malo razmaknite pirinač. Ako na dnu šerpe nema vode i pirinač je suv – znači da je skuvan

4. Skinite posudu s vatre i pustite da odstoji 5 minuta. Nežno umešajte prženi kikiriki ili indijske oraščiće i limunov sok.

Andrej Semnic, art direktor 

Tagovi: