Izbegnite zlobnicu iz kancelarije

by | maj 22, 2009

Da li vas opterećuje odnos sa koleginicom sa kojom nikako ne uspevate da nađete zajednički jezik? Da li vam se čini da vam podmeće, spletkari i ogovara vas iza leđa? Pokušajte situaciju da okrenete u svoju korist.
Ono što žena može da pomisli, a bogami i uradi, definitivno ne može nijedan muškarac! Istina? Apsolutno, što će vam potvrditi čak 80% žena, koje smatraju da su druge žene njihovi najveći neprijatelji na poslu. Naš ekspert vam savetuje kako da se izdignete iznad konflikata i izbegnete skalpel u leđa, spajalice ispod noktiju ili heftalicu na ustima…

Lepota i Zdravlje - bussines - Novosti i saveti - Izbegnite zlobnicu iz kancelarije

Članak se nastavlja posle reklama

VELIKA OČEKIVANJA
Vaša šefica mnogo više zahteva od vas nego od vaših muških kolega.

Zašto se to dešava? Takvo ponašanje je najverovatnije odraz lične nesigurnosti. A ako se šefica oseća ugroženom, zbog vaših kvaliteta, onda ste za nju velika poslovna pretnja.

Rešenje: Možda se vaša šefica silno namučila da bi stigla do visoke pozicije. Saznajte šta želi od vas, tako da možete maksimalno dobro da obavite posao, kao i da joj dokažete da ne želite nikakve usluge, niti ustupke.

Članak se nastavlja posle reklama

 

TAKMIČARSKI DUH
Vaša koleginica neprekidno pokušava da vas nadmaši u svemu što radi.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto se to dešava? Mnoge žene, zbog vaspitanja i uticaja sredine, veruju da treba da se nadmeću samo sa ženama, a da su muškarci bića sa druge „poslovne“ planete.

Rešenje: Izražena potreba nadmetanja isključivo sa koleginicama, samo će poslužiti kao dokaz za teoriju da žene na poslu „razmišljaju“ emocijama. Tretirajte ljude na isti način – to će biti primećeno i pomoći će vam da napredujete.

Članak se nastavlja posle reklama

 

NOVA NAJBOLJA PRIJATELJICA
Koleginica očekuje od vas da „pod hitno“ budete njena najbolja prijateljica.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto se to dešava? Žene su sklonije da se obraćaju drugim ženama zbog saveta. No, ako ne dobijemo odgovor koji smo očekivale, onda to doživljavamo kao lični poraz. Istovremeno, malo je žena koje očekuju da im kolege postanu najbolji prijatelji. Žene ponekad automatski pretpostavljaju da će se razumeti sa drugom ženom i osećaju se prevarenima, ako se to ne desi.

Rešenje: Preterano zbližavanje sa koleginicom, a naročito za kratko vreme i pre nego što je dobro upoznate, nikada nije pametna ideja. Kada se neka nova osoba pojavi na poslu, sasvim je dovoljno da budete ljubazni prema njoj i da je prihvatite u kolektiv, ali pri tom ne treba da osećate obavezu da pristanete na njen poziv na ručak, niti da otkrijete podatke o svom privatnom životu. Uostalom, takav pritisak ne biste osećali u slučaju novog kolege. Neka vam to bude podsetnik svaki put kada kontaktirate sa novom koleginicom.

 

Članak se nastavlja posle reklama

ZAVIST
Saznali ste da vas koleginica ogovara iza leđa i daje maliciozne komentare na vaš račun.

Zašto se to dešava? Ovo je školski primer ljubomore koleginica na račun vašeg poslovnog uspeha i popularnosti u firmi. Time što će vas uznemiriti i zagorčati vam život u firmi, ona pokušava da ojača svoj ego i kompenzuje nedostatak ličnih uspeha na poslu.

Rešenje: Ne spuštajte se na njen nivo! Umesto toga, pozovite je na kafu i otvoreno popričajte o uzrocima tenzije koja vlada između vas. Recite joj da ste osetili njen animozitet prema vama i pitajte je šta treba da preduzmete za izgradnju zdravog poslovnog odnosa.

Članak se nastavlja posle reklama

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Dreamstime

Tagovi: