Koliko zapravo znamo o 8. martu

by | mart 8, 2018

Žena je stub svake porodice, oslonac i podrška i treba je slaviti svakodnevno. Međutim, 8. mart, međunarodni dan žena služi da nas podseti i opomene na upornu borbu žena za rodnu ravnopravnost, pravo glasa i slobodu govora!

Koliko zapravo znamo o istorijskoj borbi za ženska prava?

Međunarodni dan žena posvećen je njihovim političkim, ekonomskim i društvenim ostvarenjima. Početak slvaljenja međunarodnog dana žena iniciran je nizom protesta koje su organizovale žene, radnice tekstilne i drugih industrija, boreći se za poboljšanje radnih uslova i položaja u društvu. Jedan od tih protesta održan je 8. marta 1857. u Njujorku,ali nije protekao uspešno. Ove žene osnovale su svoje udruženje dve godine kasnije. Iz godine u godinu, na ovaj datum održavani  su novi protesti.

Članak se nastavlja posle reklama

Posebno se izdvojio protest iz 1908. godine, kada je 15 000 žena marširalo ulicama Njujorka, tražeći pravo glasa, bolje plate i kraće radno vreme.

1910. organizovana je prva internacionalna konferencija za žene u Kopenhagenu. Tada je na predlog Klare Cetkin proglašen Međunarodni dan žena. Međutim, tada datum nije zvanično objavljen. Tek 1917. godine, ovaj datum je i zvanično odabran i proglašen kao praznik žena. Pa ipak, ovaj datum nakon 1920. pada u zaborav, sve do 1970-ih.

Pročitajte i…Duda Alapača: Jer sutra je 8.mart

Članak se nastavlja posle reklama

Vremenom je ovaj praznik izgubio političku notu i postao svojevrsna prilika da muškarci izraze ljubav prema voljenim ženama i poklone  im pažnju.

Na severnoj polulopti ovaj praznik ujedno označava i početak proleća, a širom sveta običaj je da se na ovaj dan ženama poklanja cveće. U Poljskoj se na ovaj dan organizuje marš feministkinja. U Portugalu i Rumuniji na primer, običaj je da na ovaj dan žene prave isključivo ženske zabave, a u Velikoj Britaniji 8. mart je proglašen državnim praznikom.

Članak se nastavlja posle reklama

Žena je sinonim za ljubav, hrabrost, borbu, odvažnost, strpljenje i podršku. Sposobna da bude rame uz rame ma kom muškarcu u poslovnom svetu, a da istovremeno bude i domaćica, ženstvena i majka. Uz sve ove sposobnosti zaslužila je da je svakodnevno slavimo, da joj pokažemo koliko je značajna i inspirativna, voljena i važna.

Stoga neka ovaj praznik uvek za vas bude inspiracija da voljenoj ženi stavite do znanja da je voljena, češće od 3 puta godišnje! Bez obzira da li je vaša žena, majka, ćerka, sestra, baka ili prijateljica, svaka žena zaslužuje pažnju, ljubav i poštovanje!

Članak se nastavlja posle reklama

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Foto: Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

Autor: T.V.

Tagovi:

top