Koliko zapravo znamo o 8. martu

by | 8 marta, 2018

Žena je stub svake porodice, oslonac i podrška i treba je slaviti svakodnevno. Međutim, 8. mart, međunarodni dan žena služi da nas podseti i opomene na upornu borbu žena za rodnu ravnopravnost, pravo glasa i slobodu govora!

Koliko zapravo znamo o istorijskoj borbi za ženska prava?

Međunarodni dan žena posvećen je njihovim političkim, ekonomskim i društvenim ostvarenjima. Početak slvaljenja međunarodnog dana žena iniciran je nizom protesta koje su organizovale žene, radnice tekstilne i drugih industrija, boreći se za poboljšanje radnih uslova i položaja u društvu. Jedan od tih protesta održan je 8. marta 1857. u Njujorku,ali nije protekao uspešno. Ove žene osnovale su svoje udruženje dve godine kasnije. Iz godine u godinu, na ovaj datum održavani  su novi protesti.

Posebno se izdvojio protest iz 1908. godine, kada je 15 000 žena marširalo ulicama Njujorka, tražeći pravo glasa, bolje plate i kraće radno vreme.

1910. organizovana je prva internacionalna konferencija za žene u Kopenhagenu. Tada je na predlog Klare Cetkin proglašen Međunarodni dan žena. Međutim, tada datum nije zvanično objavljen. Tek 1917. godine, ovaj datum je i zvanično odabran i proglašen kao praznik žena. Pa ipak, ovaj datum nakon 1920. pada u zaborav, sve do 1970-ih.

Pročitajte i…Duda Alapača: Jer sutra je 8.mart

Vremenom je ovaj praznik izgubio političku notu i postao svojevrsna prilika da muškarci izraze ljubav prema voljenim ženama i poklone  im pažnju.

Na severnoj polulopti ovaj praznik ujedno označava i početak proleća, a širom sveta običaj je da se na ovaj dan ženama poklanja cveće. U Poljskoj se na ovaj dan organizuje marš feministkinja. U Portugalu i Rumuniji na primer, običaj je da na ovaj dan žene prave isključivo ženske zabave, a u Velikoj Britaniji 8. mart je proglašen državnim praznikom.

Žena je sinonim za ljubav, hrabrost, borbu, odvažnost, strpljenje i podršku. Sposobna da bude rame uz rame ma kom muškarcu u poslovnom svetu, a da istovremeno bude i domaćica, ženstvena i majka. Uz sve ove sposobnosti zaslužila je da je svakodnevno slavimo, da joj pokažemo koliko je značajna i inspirativna, voljena i važna.

Stoga neka ovaj praznik uvek za vas bude inspiracija da voljenoj ženi stavite do znanja da je voljena, češće od 3 puta godišnje! Bez obzira da li je vaša žena, majka, ćerka, sestra, baka ili prijateljica, svaka žena zaslužuje pažnju, ljubav i poštovanje!

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Foto: Thinkstock

Autor: T.V.

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.