Categories Inspiracija

Koliko zapravo znamo o 8. martu

Žena je stub svake porodice, oslonac i podrška i treba je slaviti svakodnevno. Međutim, 8. mart, međunarodni dan žena služi da nas podseti i opomene na upornu borbu žena za rodnu ravnopravnost, pravo glasa i slobodu govora!

Koliko zapravo znamo o istorijskoj borbi za ženska prava?

Međunarodni dan žena posvećen je njihovim političkim, ekonomskim i društvenim ostvarenjima. Početak slvaljenja međunarodnog dana žena iniciran je nizom protesta koje su organizovale žene, radnice tekstilne i drugih industrija, boreći se za poboljšanje radnih uslova i položaja u društvu. Jedan od tih protesta održan je 8. marta 1857. u Njujorku,ali nije protekao uspešno. Ove žene osnovale su svoje udruženje dve godine kasnije. Iz godine u godinu, na ovaj datum održavani  su novi protesti.

Posebno se izdvojio protest iz 1908. godine, kada je 15 000 žena marširalo ulicama Njujorka, tražeći pravo glasa, bolje plate i kraće radno vreme.

1910. organizovana je prva internacionalna konferencija za žene u Kopenhagenu. Tada je na predlog Klare Cetkin proglašen Međunarodni dan žena. Međutim, tada datum nije zvanično objavljen. Tek 1917. godine, ovaj datum je i zvanično odabran i proglašen kao praznik žena. Pa ipak, ovaj datum nakon 1920. pada u zaborav, sve do 1970-ih.

Pročitajte i…Duda Alapača: Jer sutra je 8.mart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA