Ljubica i Branislav Stojaković – Duh Mediterana na Dedinju

by | jul 1, 2009

Vlasnik „Eurosalona“ Branislav Stojaković i njegova supruga Ljubica u svom luksuznom domu na Dedinju napravili su oazu za uživanje, prožetu mediteranskim duhom i azijskom zavodljivošću.

 

Lepota i zdravlje - Domovi poznatih - Branislav Stojakovic , vlasnik Eurosalona

Članak se nastavlja posle reklama

Dom porodice Stojaković se nalazi na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Beogradu. Kada smo ušli u prostranu dnevnu sobu zemljanih boja, okupanu suncem, bilo nam je jasno da je reč o ljudima sa mnogo stila. Dočekale su nas tople boje i ljubazni domaćini – Ljubica i Branislav Stojaković. Čini se da je predusretljivost ovog bračnog para u skladu sa jednostavnošću i svedenošću linija njihovog luksuznog i veoma ukusno sređenog doma. Harmonija kuće je u skladu sa vidljivom harmonijom između dvoje supružnika. Iz dnevne sobe sa otvorenim vratima prema bašti puca pogled na predivan vrt sa bazenom i pomoćnom kućom za opuštanje i masažu. Stojakovići najviše vole da upravo tu, pored bazena, prave zabave za svoje prijatelje koji uživaju u zelenilu prostrane bašte. Mnogo ukusa i stila izbija iz svakog, i najmanjeg detalja u kući. Osetan je uticaj Istoka, jer je ovaj bračni par sa svakog putovanja donosio neki komad nameštaja ili makar detalj u kuću koja je pre dve godine „podignuta iz temelja i sređena sa mnogo ljubavi“, kako kaže Ljubica. 

 

Lepota i Zdravlje - Domovi poznatih - Branislav Stojakovic , vlasnik Eurosalona

Članak se nastavlja posle reklama

Stojakovići imaju dvoje dece na koje su vrlo ponosni – Nikolu koji je konsalting menadžer i radi ovde, mada je obrazovanje stekao u inostranstvu, dok je mlađa Emilija studentkinja umetnosti u Firenci.
Eurosalon“ je osnovan pre sedamnaest godina i otada je lider na tržištu u ponudi nameštaja. Branislav, pravnik po profesiji, kaže da je ključna stvar u uspehu njegove firme bila formiranje ciljne grupe potrošača i prepoznatljiv stil srednje više klase nameštaja. I dodaje: „Kao brend, „Eurosalon“ je osigurao svoje mesto uprkos konkurenciji na tržištu, a kupcu može da se garantuje odličan kvalitet za cenu koju je platio.“

 

Članak se nastavlja posle reklama

Lepota i Zdravlje - Domovi poznatih - Branislav Stojakovic , vlasnik Eurosalona

Što se tiče enterijera ove predivne kuće, najzanimljivije je to što je kompletno urađen u fabrici „Eurosalona“, a koncept dizajna samog doma takođe su uradile arhitekte ovog preduzeća.
U izgradnji njihovog doma od presudnog značaja je bila ljubav Stojakovića prema raspevanom mediteranskom stilu, koji su zavoleli dok je Branislav studirao u Francuskoj.
Ne preferiramo kuće koje izgledaju kao neboderi, volimo da smo u kontaktu sa baštom i dvorištem. Spavamo u prizemlju, a na spratu su gostinske sobe. Ljubica se bavi homeopatijom, pa su nas njeno znanje i osećaj vodili u tome da napravimo dom koji je potpuno po našoj meri.“ kaže Branislav.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Lepota i Zdravlje - Domovi poznatih - Branislav Stojakovic , vlasnik Eurosalona

Članak se nastavlja posle reklama

Dosta su putovali i duh egzotičnih zemalja se oseća u svakom kutku, a neobičan nameštaj doprinosi eklektičnom stilu.
Moja supruga kupuje poneki komad nameštaja u svakoj zemlji u koju otputujemo, pa se često šalimo da je pravi reper potrošačkog mentaliteta. Oduševljeni smo azijskim stilom, pa se u kući oseća uticaj Balija, Malezije i Filipina, odakle smo donosili komade nameštaja namenjene prodaji u Srbiji. Smatram da ne bi trebalo da cela kuća bude u tom stilu, ali je ona atraktivna upravo zbog tog egzotičnog šmeka, koji je jasno vidljiv. Čini mi se da se lepo slaže sa svedenošću zemljanih, prirodnih tonova kuće. Devedesetih godina smo imali i malu proizvodnju na Baliju, a taj nameštaj smo prodavali u radnji u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. Proizvodnja nameštaja od punog drveta ima dugu tradiciju na Baliju a njihovi majstori imaju zlatne ruke“, objašnjava nam vlasnik „Eurosalona“.

 

Lepota i Zdravlje - Domovi poznatih - Branislav Stojakovic , vlasnik Eurosalona

Članak se nastavlja posle reklama


Sa Balija su, sem nameštaja koji su doneli, poveli i egzotične prijatelje koji sa njima žive – profesionalne masere koji su im u gostima.
„Oni su radili u kući našeg kuma na Baliju i došli su ovde, kod nas, da vide našu zemlju. Velika su nam pomoć u kući, čine da se dobro osećamo, i majstorski spremaju hranu. Zanimljivo je da su se u našoj kući upoznali i u međuvremenu zaljubili. Ovih dana putuju nazad u otadžbinu gde će se venčati, nakon čega će se brzo vratiti nazad.“ kaže Ljubica.
Još jedan zanimljiv detalj u ovoj kući je taj da sva vrata imaju dovratak od starog kamena.
„To je pešćar. Iz starih kuća u timočkom kraju uzeli smo blokove i dosta smo obrađivali kamen koji je star nekoliko stotina godina, da bismo ga potom ugradili u štokove, stubove, dovratke…“ otkriva Branislav. 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Lepota i Zdravlje - Domovi poznatih - Branislav Stojakovic , vlasnik Eurosalona

Ovo je naša oaza, naš prvi dom posle sedamnaest godina rada. Svaki predmet, svaki detalj ima svoju priču i budi nam mnoge uspomene, posebno na brojna putovanja. U opremanje kuće utkali smo ljubav i sećanje na daleke zemlje – od onih na krajnjem severu, kao što su Kamčatka i Kavkaz, do tropskih krajeva koji su nam ipak omiljeni. Volimo dobar ambijent, pa smo mnoge stvari iz egzotičnih zemalja uspeli da uklopimo u atmosferu našeg doma. Cvetne bašte, kameni ćupovi, indonežanske lampe od kamena skroz nas opuštaju, a u kombinaciji sa mnoštvom azijskih detalja stvaraju divnu, meku i mirnu atmosferu Istoka. Ono što nam se na putovanjima svidelo, doneli smo u kuću.“ kaže Ljubica.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Lepota i Zdravlje - Domovi poznatih - Branislav Stojakovic , vlasnik Eurosalona

 

Čini se da ih je za uređenje enterijera najviše inspirisala priroda.
Detalji u kući su predivno kombinovani, i u njoj je sve od prirodnih materijala – drvo i kamen su najčešći. Imam veoma zanimljiv vinski podrum, na koji sam ponosan – volim dobra vina i skupljam ih, a u vinskom podrumu postoje odvojene sobe za belo i crveno vino. Lep detalj u kući je statua od abonovine, rad našeg kuma koji već petnaest godina živi na Baliju. Taj, nama veoma drag komad poklonio nam je sa svoje izložbe, za useljenje u kuću. Posebno lep ambijent stvaraju indonežanske svetiljke u dvorištu, koje predivno izgledaju uveče, kada dočaravaju utisak prave azijske bašte. Utisak upotpunjuje veliki krevet sa baldahinima, koji zauzima centralnu poziciju u pomoćnoj dvorišnoj kući za opuštanje. Ispred njega je đakuzi, pa je to naše omiljeno mesto za relaksaciju. Bašta nam je najbitnija, i kada otvorimo vrata dnevnog boravka, zelenilo nam prosto ulazi u sobu. Harmonija kuće se ogleda i u njenoj povezanosti sa dvorištem, bazenom i pomoćnom kućom, i taj potez čini celovitim.“ kaže Branislav.

Intervju: Nadežda Jokić

 

 

Tagovi: