Prelepi prizori cvetanja trešanja širom sveta

by | mart 31, 2013

Jedan od najpoznatijih simbola proleća u Japanu je prelepo drveće ružičastih trešanja, koje se nazivaju sakura. Ovo drveće počinje da cveta sredinom marta, kada se brojni gradovi oboje u ružičasto.

S obzirom da školska godina u Japanu počinje u aprilu, prvi dan u školi ili na poslu nakon praznika obično se poklapa sa cvetanjem sakura, pa veliki broj građana izađe na piknik ispod ovog drveća. Ova tradicija naziva se hanami i datira još iz 8. veka.

Članak se nastavlja posle reklama

Zbog oblika, cvetovi trešnje simbolizuju oblake i prirodu u japanskoj kulturi, koja je pod jakim uticajem budizma. Sakure su često uključene u japanskoj umetnosti, filmovima, anime i manga stripovima. Zanimljivo je da je ovo drveće čak upotrebljeno i u svrhu ratne propagande, kako bi se inspirisao japanski nacionalizam pred Drugi svetski rat.

Iako je sakura nezvanično nacionalni cvet Japana, danas se ovo drveće proširilo i na druge zemlje. Njihovo cvetanje je definitivno jedan od najlepših prolećnih prizora, bez obzira na to iz kog kraja sveta dolazi.

Izvor: boredpanda.com

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: