Tinejdžeri u tridesetim

by | jul 31, 2012

Iako se u većini zemalja zakonska zrelost dostiže u osamnaestoj godini, većina mladih se ne oseća odraslo sve do tridesetih godina života.

Danas se sve više mladih oseća nepripremljeno za preuzimanje odgovornosti i hvatanje u koštac s problemima koje donosi svet odraslih.

Članak se nastavlja posle reklama

Australijski naučnici su otkrili da je granica zrelosti pomerena i da je sada trideseti rođendan kod većine ljudi prekretnica. Istraživanje je otkrilo da mladi sticanje zakonskog punoletstva vide samo kao nastavak dobrog provoda i početak kraja detinjstva.

Samo 38 odsto mladih zaključilo je da su sazreli kada su napunili 18 godina, a 13 odsto tvrdi da su počeli da se osećaju odraslo kada su napunili 21 godinu. Istraživači tvrde da je mali deo mladih na pragu punoletstva oduševljen što će mu pripasti nezavisnost, dok većina priznaje da nije spremna da u potpunosti samostalno upravlja svojim životom. Statistika govori da čak 72 odsto mladih još uvek živi kod kuće.

Psiholozi objašnjavaju da je nova generacija „odraslih klinaca“ provela suviše vremena studirajući, putujući i premišljajući se šta želi da radi u životu, i da se zato ne osećaju spremnim da odrastu.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: