Uređenje doma: Osnovni principi

by| april 29, 2009

U osnovi, Feng shui predstavlja znanje o našoj okolini, uticaju okoline na naš život, kao i našem uticaju na okolinu. Poznavanje njegovih zakonitosti nas približava prirodi, a što smo bliži prirodnom načinu življenja, to je naš život u boljoj ravnoteži.

 Bazični Feng shui nije religija, i bazira se na zdravom razumu, logici i poznavanju prirodnih zakonitosti: odatle i naziv, na starom kineskom Feng shui znači „voda i vetar“

Članak se nastavlja posle reklama

Vetar predstavlja „chi“ i podstiče kretanje životne energije, a voda ga dalje prihvata i širi. Kada je životni prostor uređen tako da se chi može kretati bez problema, on nam pruža podršku u svim aspektima života. U suprotnom, dolazi do stagnacije u životu ili pojedinim poljima – i u ovim postulatima ogleda se suština celokupne Feng shui „filozofije“. Prema njoj, životna energija koja se u drevnoj Kini zvala „zmajevim dahom“  kreće se na pet različitih polja i kroz pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, voda i metal, koji simbolički prikazuju kretanje energije određeneog tipa.

DRVO – simbolizuje energiju koja se širi na sve strane, ocrtava se kroz drvene površine u stanu i zelenoj boji, a njegovo godišnje
doba je proleće.

VATRA
– kod nje se ističu jarki tonovi i boje (nijanse crvene i narandžaste), a ona po drevnom verovanju može da stvori i razori i uzdiže se u vazduh.

ZEMLJA
– predstavlja energiju koja kruži oko svoje ose, ona prikazuje početak i kraj života, a karakterišu je žuta, smeđa, oker i braon boja.

METAL
– predstavlja energiju novca, a prisutan je u svemu što u sebi ima metala.

VODA
– predstavlja energiju silaza i tu je prisuto maksimalno mirovanje. Njeno godišnje doba je zima, a boja plava sa svim svojim nijansama. Detalji koji karakterišu ovaj element su:staklo i kristal.

Lepota i zdravlje - Uredjenje doma po feng shui-u

Usklađivanje prostora sa prirodnim elementima je vrlo važno, i ukoliko želite da saznate svoj lični element  prema njemu potpuno uskladite uređenje svog doma, preporučujemo vam da se obratite stručnjacima koji se bave uređenjem enterijera u skladu sa Feng shui pravilima.
S obzirom na moderan način življenja, ubrzan rast gradova i popularnost stanovanja u stanovima doveli su do nužne reinterpretacije starih zapisa, ali uprkos svim promenama koje je tokom vremena doživeo feng shui, njegovi bazični koncepti ostali su nepromenjeni.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Temeljna pretpostavka feng shuia da pozicija doma, njegova osnova i unutrašnjost u velikoj meri utiču na naše zdravlje, sreću, ljubav i karijeru. Feng shui posebnu pažnju obraća na sve one probleme koji zaustavljaju i blokiraju energiju, kao što su na primer: smeće, skladištenje nepotrebnih stvari, začepljeni otvori i sl. U modernom društvu feng shui se smatra jedinstvom arhitekture, dizajna, psihologije i duhovnosti i postaje vrlo važan činilac u modernom kreiranju životnog prostora.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: