Važno je gde ćete smestiti kupatilo!

by| jun 9, 2009

Drevna kineska filozofija posvećena uređenju doma kupatilo smatra mestom na kojem se koncentriše negativna, otpadna energija pa stoga feng šui eksperti veliku pažnju posvećuju dekorisanju ove prostorije. Ukoliko želite da podstaknete sreću vezanu za novac, ljubav, zdravlje i karijeru, pročitajte naše savete.

 

lepota i zdravlje feng shui kupatilo

Članak se nastavlja posle reklama

 

Položaj prostorije
Ako spadate među malobrojne srećnike koji sami odlučuju o razmeštaju prostorija u stanu, idealno bi bilo da kupatilo smestite istočno ili jugoistočno od središta stambenog prostora. Prema starom verovnju, mogućnosti za napredak u poslu pristižu u vaš život kroz kućna vrata pa, ako je toalet preko puta njih, šanse za uspeh mogle bi da nestanu jednako brzo kako su se i pojavile. Ne smeštajte ga ni pored spavaće sobe jer se u tom slučaju mešaju dve suprotne energije – energija mira, ljubavi i nežnosti sa energijom čišćenja. Ako se takav položaj ne može izbeći, neka vrata ove prostorije uvek budu zatvorena. Ukoliko gradite kuću sa više etaža, pripazite na to da ne pozicionirate kupatilo na spratu tačno iznad glavnog ulaza.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Boja zidova i osvetljenje
Kupatilo u žutim tonovima podstiče osećanje dobrobiti i sklada. Ova boja je pulsirajuća, prepuna pozitivne energije i lagana, pa kao takva pospešuje protok životne energije. Svetle nijanse na zidovima daju dodatnu snagu, osvežavaju i doprinose vitalnosti ukućana. Žuta boja povezana je sa zemljanim elementima, kao i sa osećanjem sklada i celovitosti pa će je oni, kojima je potreban duhovni balans ili zdravstveni podsticaj, svakako primeniti u prostoru u kojem borave. Ukoliko je toalet smešten u središtu stana, obojite ga u crveno – element vatre trebao bi da poveća vaše prihode, kao i da smanji nepovoljne uticaje na finansijsku situaciju. Odgovaraće i plava – boja vode koja deluje opuštajuće i smirujuće, ali i zelena koja se veže uz energiju prirode, a deluje na sličan način.
Mnogo svetla, dobra ventilacija i čistoća najvažniji su za kupatilo uređeno pa načelima feng šujia, pa bi postavljanje prozora u ovoj prostoriji sprečilo protok negativne energije.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Uređenje
Površine u kupatilu trebalo bi da budu lake za održavanje, pa izaberite materijale kao što su keramičke pločice, mermer i staklo. Ne pretrpavajte ga nameštajem i izbegavajte nepotrebne ukrase. Umesto toga, odlučite se za što više ukrasnih biljaka koje će ovaj prostor učiniti svežim i prozračnim, a pomoći će upijanju viška vlage. Najbolji izbor su razne vrste paprati i bršljana. Element vode u toaletu može da onemogući napredak, pa eliminišite negativni uticaj dodavanjem zemljanog elementa, poput činije sa kamenčićima.
Važno je da u ovoj prostoriji sve dobro funkcioniše, pa redovno proveravajte vodovodne i kanalizacione cevi i odmah odstranite začepljenja koja ometaju povoljan protok energije.
Feng šui se izražava simbolima i bojama i za njegovu primenu nisu nužne drastične promene u kući niti mnogo novca. Dovoljne su vešte ruke i malo dobre volje.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: