Poslastica jesenje koncertne sezone: Andreas Šol i Edin Karamazov u četvrtak na Kolarcu + POKLONI

by | septembar 26, 2016

Ljubitelji klasične muzike sigurno su upoznati sa radom impozantnih muzičara Andreasa Šola i Edina Karamazova, tako da će prava poslastica jesenje koncertne sezone biti njihov zajednički nastup 29. septembra u 20h u Kolarčevoj zadužbini. Ova dva velikana iza sebe već imaju veoma uspešnu saradnju, a u Beogradu će predstaviti repertoar bogat raskošnim melodijama koje sežu od renesanse i tradicionalnih pesama Engleske, preko Baha i Hendla, sve do kompozicija legendarnog kubanskog gitariste i kompozitora Lea Brauera.

Foto: M. Fulgosi

Foto: M. Fulgosi

Edin Karamazov nezvanično važi za „drugog najpoznatijeg lautistu na svetu“. Najpoznatiji je Sting, ali kako Edin u šali kaže, „ne zbog talenta“. Čuveni muzičar oživeo je rad renesansnog lautiste Džona Daulenda u saradnji sa Karamazovim i vratio u žižu muzičke javnosti neke davno zaboravljene melodije. Njihov album „Songs from the labirynth“ doživeo je odlične reakcije kritike, ali i publike, sa dva miliona albuma prodatih u prve dve nedelje, a dospeo je i do top lista pop muzike u Engleskoj i Americi. A njihovo poznastvo datira još sa početka devedesetih i obeleženo je simpatičnom anegdotom- Sting je izrazio želju da Karamazov nastupi na rođendanu njegove supruge, što je Karamazov odbio uz obrazloženje da nije „istrenirani majmunčić koji svira na rođendanima“.

Članak se nastavlja posle reklama

Vešt interpretator i tehničar na brojnim ranim i savremenim žičanim instrumentima, izuzetni resitalista Edin Karamazov je nastupio u brojnim dvoranama uključujući amsterdamski Konserthebau, londoski Vigmor Hol, berlinska Filharmonija i bečki Koncerthaus, između ostalih. Za njega kažu da je „najuzbudljiviji i najharizmatičniji lautista današnjice“, na šta on odgovara da nije ni harizmatičan ni uzbudljiv, već bombastičan, kakav će biti i njegov nastup. Karamazov je bio i ostao miljenik publike, između ostalog i zbog njegove iskrene ljubavi prema muzici i neposrednosti u nastupu.

Foto: M. Fulgosi

Foto: M. Fulgosi

Donedavno je voleo i da zasvira na ulici, jer kako kaže „Moj zadatak je dati muziku ljudima. Po meni je potpuno pogrešno davati muziku nekakvom sedmočlanom žiriju, a nije ni dovoljno ono što sam ja radio zadnjih godina, svirati samo u koncertnim dvoranama… Dubrovački Stradun je najbolja koncertna dvorana, on je sav jedna pozornica… Beskućnik si, trubadur, čergar, kako god to nazvali, ali muzika je tu pre svega.“

Članak se nastavlja posle reklama

Andreas Šol je nemački pevač koji važi za jednog od najboljih kontratenora današnjice i vodećih interpretatora baroknog repertoara. Rođen je u porodici pevača, i od detinjstva je nastupao u horu, a već sa 13 godina njegov put ka zvezdama bio je zacrtan kada je izabran između 20 000 drugih horista da izvede solo na Misi u Rimu, a tom prilikom je upoznao i Papu. Samo četiri godine kasnije, isključivo na osnovu snage i kvaliteta njegovog glasa, ponuđeno mu je mesto u Schola Cantorum Basiliensis, instituciji koja obično prima samo postdiplomce. Kasnije je nasledio svog mentora i postao profesor u ovoj prestižnoj instituciji.

Foto: M. Fulgosi

Foto: M. Fulgosi

Članak se nastavlja posle reklama

Ovaj pevač danas redovno nastupa na scenama najvećih svetskih operskih kuća, kao i na koncertnim pozornicama, izvodeći nešto raznovrsniji reperotar. Značajne operske role ostvario je u velikim operskim kućama poput Frankfurtske opere, Teatra Champs-Elysées, te na festivalima kao što su Festival u Salcburgu. Tokom svoje uspešne karijere imao je priliku da sarađuje sa Berlinskom filharmonijom, Njujorškom filharmonijom, Bostonskim simfonijskim orkestrom, kao i sa svim vodećim svetskim baroknim orkestrima.
Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 500, 700 i 900 dinara.

Ovog puta najbržim čitaocima poklanjamo 5×2 karte za ovu jedinstvenu muzičku deliciju. Sve što treba jeste da budete dovoljno brzi i javite nam se na [email protected]

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: