Promenite navike i poboljšajte kvalitet sna

by | 14 februara, 2012

Neretko mnogi ljudi “muku muče” sa spavanjem i po nekoliko puta tokom nedelje. Nažalost, to se svakako može negativno odraziti na vase zdravlje. Da li ste znali da premalo sna može da utiče na gojaznost i depresiju? Razmislite da li su neki od vaših omiljenih večernjih rituala odgovorni za prevrtanje u krevetu.

Uđite u rutinu

Pokušajte svakog dana da održite svoj raspored za spavanje. Ako svaki dan odlučite da idete na spavanje nešto pre ponoći, neka tako bude i vikendom. Naše telo odgovara na rutinu, stoga pokušajte sa samodisciplinom.

Čitanje pre spavanja

Mnogima je navika da čitaju knjigu pre nego što odu na spavanje. Problem je što se vaše telo verovatno prilagodilo toj rutini pa neće da “zaspi” dok ne pročitate nekoliko poglavlja. Savet koji vam može pomoći jeste da čitate na udobnom kauču pre spavanja, ali nikako ležeći na krevetu spavaće sobe. Setite se samo da je krevet namenjen za spavanje i seks.

“Surfovanje” internetom do kasnih sati

Osvetljenost desktopa na vašem kompjuteru stimuliše mozak. Plus, vašem mozgu je teško da prestane da misli o tome čak ii kada odlučite da prestanete, te odete na spavanje. Izbegavajte surfovanje internetom kasno noću i isključite kompjuter. Dajte sebi vremena da se opustite bez ikakve elektronike.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.