Sve što treba da znate o retinolu , kako deluje i kako ga pravilno uključiti u vašu beauty rutinu

by | decembar 5, 2023

Jovana Pelemiš, specijalista dermatovenerologije Acibadem Bel Medic bolnice deli svoje mišljenje o retinolu, istražujući njegovo delovanje, prednosti i pravilan način uvođenja u svakodnevnu rutinu nege kože. Vaša lepota je naš prioritet, a Dr Pelemis je tu da vam pomogne da postignete upravo to.

  1. Šta je retinol i kako deluje na kožu?

Retinol je oblik vitamina A, koji se koristi u nezi kože. Koristi se u lečenju akni i daje odlične rezultate u borbi protiv starenja. Postoje određeni oblici koji se mogu kupiti bez recepta, odnosno u slobodnoj prodaji, i postoje veće koncentracije koje Vam može isključivo lekar propisati. Na tržištu se može naći u različitim oblicima, odnosno u formi gela, kreme, seruma, losiona i masti.

  1. Koji su glavni benefiti korišćenja retinola za kožu?

Retinol povećava proizvodnju ćelija kože (proliferaciju), takođe dovodi do eksfolijacije površnog sloja i povećava proizvodnju kolagena, samim tim smanjuje pojavu finih linija i bora, dajući koži svežiji i zdraviji izgled.

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Da li retinol može pomoći u smanjenju bora i starenju kože?

Brojni faktori mogu biti uzročnici nastanka bora na koži lica. Kako starimo, ćelije kože se sporije dele. Srednji sloj (dermis), počinje da se stanjuje, sve je teže da zdrži vlagu, i koža postaje manje elastična, takođe kolagen počinje da se smanjuje. Retinol poboljšava izgled finih linija i bora, tako što usporava razgradnju kolagena i čini kožu elastičnijom. Svakako potrebno je nekoliko meseci topikalne upotrebe retinola da bi se primetila razlika na koži.

  1. Kako pravilno uvesti retinol u svoju rutinu nege kože?

Pre započinjanja uputrebe retinola, korisno je da ga prvo probate na određenom delu kože, ukoliko se ne pojavi iritacija možete započeti redovnu upotrebu.

Pre upotrebe očistite kožu lica nežnim čistačem, potom je dobro osušite i zatim nanesite retinol u tankom sloju (potrebna doza za celo lice je veličine zrna graška), nakon nekoliko minuta nanesite hidratantni krem.

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Koje su moguće nuspojave i kako se nositi s njima prilikom upotrebe retinola?

Neželjeni efekti prilikom upotrebe retinola su obično privremeni. To su: suva, iritirana koža, svrab ili peckanje, crvenilo i perutanje kože, opekotine od sunca. Nabrojani neželjeni efekti bi trebalo postepeno da nestanju kada se koža navikne na retinol.

  1. Kako odabrati pravilan proizvod sa retinolom za svoj tip kože?

Odabir adekvatne jačine retinola zavisi od sposobnosti adaptacije vase kože i prethodnog iskustva sa retinolom. Ukoliko ste početnik ili pak imate osetljivu kožu lica, najbolje je započeti sa niskom koncentracijom retinola (0,01 ili 0,03), on isa manje osetljivom kožom i sa već predstojećim iskustvom u upotrebi retinola mogu da se odluče za veće koncentracije (0,25, 0,5 ili pak 1%), za intenzivnije rezultate.

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Može li se retinol koristiti tokom trudnoće i dojenja?

Jedna od kontraindikacija za uporebu retinola je svakako trudnoća. Tako da je retinol zabranjen u trudnoći i tokom perioda dojenja.

  1. Koliko vremena je potrebno da se vide rezultati nakon upotrebe retinola?

Može proći nekoliko nedelja pre nego što počnete da primećujete rezultate upotrebe retinola, a vaša koža može čak i da izgleda gore, ali je to svakako uobičajen proces, pa pokušajte da se ne obeshrabrite. Počnite polako i postepeno povećavajte upotrebu retinola.

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Kako kombinovati retinol s drugim proizvodima za negu kože, kao što su hidratantne kreme i SPF?

Obzirom da je retinol moćan proizvod, veoma je važno biti oprezan prilikom kombinovanja sa drugim kozmetičkim proizvodima. Retinol ne možete kombinovatai sa AHA kiselinama (glikolna, alfa hidroksi, laktična, mandelična) i BHA kiselinama. Ono što je zajedničko nabrojanim kiselinama, jeste da svi imaju eksfolijativno dejstvo i verovatno će izazvati dodatnu iritaciju u kombinaciji sa retinolom.

Savetuje se da se retinol kombinuje sa serumima hijaluronske kiseline i ceramidima, koji su dobri za hidrataciju. Svakako se savetuje redovna upotreba SPF jer retinol dovodi do osetljivosti kože na sunce.

Članak se nastavlja posle reklama

Konsultacije, odnosno pregled kod doktorke Jovane Pelemiš možete zakazati pozivom na sledeće brojeve: 011/309 1000, 060/309 1000 ili putem Facebook i Instagram messenger-a. Za zakazivanje iz inostranstva pozovite preko Viber ili Whatsapp aplikacija na broj: +381 60 309 1070.

U Acibadem Bel Medic vaše zdravlje je naš prioritet. Pružamo vrhunsku medicinsku negu sa pažnjom i stručnošću koja je prepoznata širom sveta.

Članak se nastavlja posle reklama
RedakcijaPR