Kako odabrati karmin prema tonu kože

by | 5 decembra, 2023
Kako odabrati karmin prema tonu kože_; devojka nanosi crveni karmin na usne koji joj savršeno pristaje

Izbor karmina nije nimalo lak, a da biste to uradili ispravno, važno je uzeti u obzir niz faktora, od kojih je glavni ton kože. Kako odabrati karmin prema tonu kože?

U neseserima većine žena, karmini zauzimaju glavnu poziciju: crveni za večernje izlaske, nude za svakodnevne prilike, bobičasti za odmor. Međutim, mnoge nijanse nam se dopadaju, ali shvatimo u međuvremenu da nam uopšte ne pristaju. Pomoći ćemo vam da odaberete savršen karmin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prachi Hada🫶 (@prachiihada)

Kako odabrati karmin: Korak po korak

1. Korak: Pronađite karmin koji je dve nijanse tamniji od vaših usana

Nanesite karmin na donju usnu i uporedite dobijeni ton sa tonom gornje usne, drugim rečima, sa vašom prirodnom nijansom. Ako primetite da je razlika prevelika, onda bi trebalo da tražite dalje. Takođe imajte na umu da vaš osmeh, tačnije boja vaših zuba, igra veliku ulogu u izboru karmina.

Hladne nijanse crvene pomoći će da zubi izgledaju belji. Ali, ako vaši zubi nisu besprekorno beli, izbegavajte naranddžaste tonove, jer će istaći sve nesavršenosti.

2. Korak: Odlučite da li želite da vizuelno povećate ili smanjite usne

Pre nego što pređete direktno na ton kože, veoma je važno da odlučite koji efekat želite da postignete – vizuelno smanjenje ili povećanje usana. Tamnije nijanse imaju tendenciju da izgledaju smnaje usne, dok svetlije nijanse mogu dodati malo volumena ako nedostaje. Takođe imajte na umu da će mat ruževi učiniti da vaše usne izgledaju tanje, dok će sjajni karmini učiniti da usne izgledaju punije.

3. Korak: Odredite svoj ton kože

Podsetimo se osnove pudera: svaka koža ima žute (tople) ili roze (hladne) podtonove. Neki šminkeri takođe ističu neutralne tonove. Ako tačno znate kom tipu pripadate, znatno ćete olakšati potragu za savršenim karminom.

Najbrži način da odredite svoj podton je da pogledate vene na zglobu. Ako su plave ili teže nijansama sivo-plave, onda je vaš podton roze, odnosno hladan. Ako vaše vene imaju zelenkastu nijansu, onda je vaš podton žut ili topao. Ako primetite obe nijanse plave i zelene, srećni ste vlasnik neutralnog tona i možete sebi da priuštite ruževe bilo koje nijanse.

Uzgred, ako još uvek ne možete da odlučite kojoj nijansi pripada vaša koža, postoji još jedan alternativni metod. Uzmite zlatni i srebrni nakit i naizmenično ih prinosite licu. Ovde je važno zaboraviti na preferencije ukusa i iskreno priznati: šta se bolje slaže sa vašom kožom – zlato ili srebro? Hladni podtonovi po pravilu bolje idu uz srebrni nakit, dok topli podtonovi bolje idu uz zlatni nakit.

4. Korak: Odaberite pravu nijansu karmina na osnovu vaše kože i preporuka stručnjaka

  • Ako imate svetlu, blago prozirnu kožu, slobodno isprobajte nijanse roze, korala, kao i nijanse breskve, nude i bež. Za one sa hladnim tonovima, meke moka i nude nijanse su savršene. Ako imate topli podton, probajte bledo roze ili svetlu breskvu.
  • Ako je vaš podton neutralan, možete se upustiti u teritoriju bogate ružičaste, ljubičaste i bobičastog voća. Hladnim podtonovima takođe će odgovarati nijanse roze i brusnice. Oni sa toplim nijansama mogu bez razmišljanja eksperimentisati sa nijansama bakra i bronze.
  • Ako imate tamnu kožu, pokušajte da izbegavate smeđe i ljubičaste i potražite nijanse sa narandžastim nijansama. Sve ostale boje će vam odlično pristajati. Posebno preporučujemo da isprobate korale ili duboke nijanse ružičaste.
  • Ako imate tamni ten, eksperimentišite sa nijansama braon i ljubičaste, kao što su orah, karamela, šljiva ili crno vino. Za hladne tonove možete isprobati rubin i vinsko-crvene nijanse, ali za tople podtonove bolje je ostati u paleti bakra i bronze.
kieferpix/gettyimages.co.uk