Banana – brana protiv HIV infekcije

by| april 24, 2010

Snažan novi inhibitor, neka vrsta brane protiv HIV infekcije, dobijen iz – banane. To može otvoriti vrata novim tretmanima u prevenciji prenošenja side seksualnim odnosom.

banana

Epidemiolozi i imunolozi u Detroitu su već izvesno vreme zainteresovani za lektin, prirodnu supstancu koja se nalazi u biljkama, jer je otkriveno da je u stanju da zaustavi lanac reakcija koje izazivaju različite infekcije.

Članak se nastavlja posle reklama

U laboratorijskim testovim, lektin pronađen u banani BanLec pokazao se kao snažnije sredstvo u borbi protiv HIV infekcije od svih dosadašnjih lekova. Sudeći po rezultatima istraživanja, objavljenih u najnovijem broju časopisa Biohemija, BanLec može postati jevtinija nova komponenta mikrobiocida za aplikovanje u vagini.

 

Novi načini sprečavanja širenja HIV infekcije su od životnog značaja. Broj novih infekcija virusom HIV dva i puta je veći od broja pacijenata koji sada primaju anti-retroviralne lekove i za sada se čini da su izgledi da se poronađe uspešna vakcina godinama udaljeni.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Istraživači sa Univerziteta Mičigen otkrili su da lektin BanLec iz banane može da spreči da se HIV infekcija „prikači“ za šećerom bogat HIV-1 protein, gp120, i blokira njegov prodor u organizam.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Oni su takođe razvili i metod biopurifikacije za izdvajanje lektina BanLec iz banane. Time je ustanovljeno da je BanLec efikasan anti-HIV lektin i po efikasnosti sličan lekovima T-20 i maravirok(maraviroc) – medikamentima koji se trenutno koriste u kliničkom lečenju HIV infekcije.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Stručnjaci smatraju da će upotreba lektina BanLec, uz postojeće anti-retroviralne medikamente, za čiju se proizvodnju koriste sintetičke komponente, dodatno proširiti mogućnost zaštite od HIV infekcije.

Članak se nastavlja posle reklama

 

„Problem sa nekim lekovima protiv HIV virusa je mogućnost da virus mutira i postane otporan ali to će mu biti mnogo teže u prisustvu lektina u leku“, uveren je Majkl Svanson, imunolog sa Univerziteta Mičigen.

On tvrdi da se „lektin može vezati za šećere pronađene u različitim delovima omotača virusa HIV1 što bi, sasvim je izvesno, usporilo pa i sprečilo mutacije virusa“.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Autori istraživanja uvereni su da bi čak i skroman uspeh u traganju za daljim lekovima pružio nadu u zaustavljanju HIV infekcije. Neki istraživači su procenili da bi primena mikrobiocida na samo 20 odsto potencijalnih slučajeva inficiranja moglo da spreči 2.5 miliona novih infekcija.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: FoNet

Tagovi: