Cerezin je glavni sastojak vašeg omiljenog balzama za usne, a da li je bezbedan za upotrebu?

by | 9 februara, 2023
cerezin

Čak i ako ranije niste čuli za cerezin, postoji velika šansa da ste ga koristili u svokjoj rutini nege kože, ali i kose.

U pitanju je emulgator koji se koristi kao vosak da pomogne određenim proizvodima, kao što su pomade i balzami, da vežu i održavaju svoju konzistenciju. Može biti pogodna zamena za parafin i pčelinji vosak, jer pomaže u stabilizaciji proizvoda za negu kože. Cerezin takođe pomaže da proizvodi budu manje krhki dodavanjem snage i stabilnosti za lepljenje kozmetike, kao što je ruž za usne. Kao sredstvo za zgušnjavanje, deluje tako da spreči odvajanje tečnih i uljnih delova emulzije.

Mineralni vosak iz uglja ili šista (vrsta stene), ili sintetizovan iz nafte, cerezin se može koristiti kao zamena za pčelinji vosak i parafin i deluje slično kao i jedno i drugo tako što stabilizuje konzistenciju proizvoda. Obično se nalazi u proizvodima za negu usana (balzami i maske za usne), o9vaj sastojak se takođe koristi u gustim, reparativnim kremama za kožu i medicinskim mastima. Takođe se koristi u kozmetici za bojenje i negu kose. Drugim rečima, cerezin je mnogo prisutniji nego što mislite, jer se nalazi u svemu, od ruževa do olovke za oči, sjaja za usne, maskare i preparata za negu kože.

Šta je cerezin?

 

VRSTA SASTOJKA: Pojačivač teksture

GLAVNE PREDNOSTI: Prirodni mineralni vosak, prvenstveno se koristi kao sredstvo za zgušnjavanje u kozmetici.

KO BI TREBALO DA GA KORISTI: To je uobičajen vezivni sastojak i bezbedan za upotrebu za većinu, jer je malo verovatno da će iritirati kožu ili izazvati izbijanje. Prestanite da koristite ako osetite iritaciju ili svrab, jer možete biti alergični.

KOLIKO ČESTO GA KORISTITI: Ceresin je bezbedan za svakodnevnu upotrebu.

DOBRO FUNKCIONIŠE SA: Pre svega sastojkom za zgušnjavanje, cerezin dobro funkcioniše kao deo formula kojima je potrebna pomoć u vezivanju i konzistenciji. Pomaže u emulzijama u nizu proizvoda za šminku i negu kože.

NEMOJTE KORISTITI SA: Ceresin nije posebno reaktivan sastojak, tako da dobro funkcioniše sa većinom rutina. Međutim, ako osetite iritaciju ili izgleda da menja efikasnost vaših drugih proizvoda, možda ćete želeti da prestanete da koristite ili promenite način na koji ih koristite.

U pitanju je beli ili žuti vosak dobijen od ozocerita, prirodnog fosilnog voska koji se nalazi u blizini mekog šista. Cenjen je zbog svoje stabilnosti i visoke tačke topljenja i često je zamena za pčelinji vosak. Ovo je derivat gline i koristi se kao sredstvo za zgušnjavanje i emulgator u proizvodima za negu kože. Upotrebljava se kao vosak za stvrdnjavanje za kozmetičku formulu u stiku. Uobičajena je u kozmetici za negu kože i boje. Zbog svoje voštane teksture, cerezin se uglavnom koristi da pomogne formuli da postigne određenu konzistenciju. Zahvaljujući svojoj voštanoj konstituciji, može se koristiti kao barijerna zaštita u nezi kože, stvarajući okluzivni film koji zadržava sastojke u koži i blokira štetne zagađivače.

Prednosti cerezina za kožu

Koristi se za poboljšanje proizvoda, jer kontroliše viskozitet i stabilizuje emulziju. Njegova glavna namena je da kao sredstvo za zgušnjavanje  spreči odvajanje ulja i tečnih delova emulzije. Kao vosak, pomaže u stvrdnjavanju rastvora na bazi lipida (ulja), poput pomada ili balzama.

On dobro funkcioniše sa kremama na bazi ulja, kremama za kosu ili balzamima i omogućava ulju i tečnim sastojcima da emulguju bez odvajanja. Cerezin vosak je kompatibilan sa širokim spektrom rastvarača, ulja, masti, smola, vazelina i drugih voskova.

Imate žednu kožu? Možda biste želeli da potražite proizvode na bazi cerezina. Najbolje je za neosetljivu, deblju, suvu kožu koja može biti gruba i ljuskava. To će pomoći u kondicioniranju kože i ubrzati vreme zarastanja suve, ispucale kože. Deluje tako što štiti kožnu barijeru i zatvara vodu i druge reparativne sastojke. Treba ga izbegavati samo kod osetljivih tipova kože koji razvijaju reakciju.

Neželjeni efekti cerezina

Ovo nije sastojak koji će vas držati budnim noću i pitati se šta bi to moglo izazvati na vašoj koži. Ima niski nivo iritacije i nisku komedogenost, što znači da neće izazvati akne. Međutim, dermatolozi upozoravaju da neki tipovi kože mogu doživeti alergijsku reakciju na ovaj sastojak. Može se koristiti svakodnevno osim ako se ne pojavi iritacija ili svrab.

Ovo nije sastojak koji biste koristili sami. Proizvodi koji sadrže cerezin treba da se koriste poslednji u rutini nege kože. Tako će zapečatiti ostale proizvode — poput seruma i pojačivača — koji se prethodno primenjuju.

Lepota i zdravljeYakobchukOlena/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.