CRNA ČOKOLADA korisna za obolele od ciroze

by | april 16, 2010

Kakaom bogata crna čokolada mogla bi ubuduće da se prepisuje kao lek obolelima od ciroze jetre, objavio je tim španskih stručnjaka.

CokladaOni su utvrdili da crna čokolada ograničava uobičajen rast pritiska krvi u abdomenu posle obroka (što se stručno naziva portalnom hipertenzijom), prenosi Rojters.

 

Članak se nastavlja posle reklama

To povećanje pritiska može da dostigne opasne vrednosti kod obolelih od ciroze jetre, pa ponekad i da dovede do pucanja krvnog suda. Veruje se da blagotvorno dejstvo u ovom slučaju imaju antioksidansi iz kakaoa flavonoli, koji pomažu opuštanje i širenje ćelija u zidovima krvnih sudova.

 

Španska studija na 21 pacijentu u poslednjoj fazi ciroze jetre je pokazala da je kod onih koji su uz obrok dobijali i tamnu čokoladu sa 85 odsto kakaoa beležen znatno manji rast abdominalnog krvnog pritiska, nego kod onih kojima je davana bela čokolada.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Cirozu karakteriše stvaranje ožiljaka na jetri, što je rezultat dugotrajnih oštećenja izazvanih različitim uzrocima, među kojima mogu da budu infekcija hepatitisom i zloupotreba alkohola.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Rezultati istraživanja su predstavljeni na godišnjem sastanku Evropskog udruženja za proučavanje jetre u Beču.

Članak se nastavlja posle reklama

Neke ranije studije su pokazale da crna čokolada ima povoljno dejstvo i na zdravlje srca.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Tanjug

Tagovi: