CRP nije uzročnik srčanih oboljenja

by | januar 4, 2010

Visok nivo C-reaktivnog proteina (CRP) u organizmu izgleda nije uzročnk Visok nivo C-reaktivnog proteina (CRP) u organizmu nije uzročnik infarkta, moždanog udara i raka, pokazali su rezultati jednog britanskog istraživanja.

srcani udarGrupa istraživača, kojom je rukovodio Džon Daneš s britanskog univerziteta Kembridž, došla je do tog zaključka obavivši analizu podataka iz 54 dugoročna istraživanja vezana za nivo CRP-a, sprovedena na više od 160.000 ljudi u 18 zemalja, prenela je agencija Rojters.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kako je objavljeno u britanskom naučnom časopisu „Lanset“, istraživači su za cilj imali da reše dilemu da li je CRP samo znak upozorenja na moguće probleme, ili ih i izaziva.

 

Neke ranije studije su čak sugerisale da je taj protein, koji se povezuje sa zapaljenjima, možda značajan za izazivanje srčanih oboljenja koliko i visok nivo holesterola.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Istraživanja su pokazala da je CRP povezan s potencijalnim opasnostima od srčanih napada i moždanih udara, kao i smrti izazvane raznim oblicima raka, hroničnim plućnim oboljenjima i drugim zdravstvenim problemima.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Većina oboljenja je, međutim, objašnjena drugim, već poznatim faktorima rizika, kao što su pušenje, visok krvni pritisak, gojaznost i povećan nivo holesterola.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Naučnici su na kraju konstatovali da ta otkrića smanjuju verovatnoću da je CRP uzročnik srčanih oboljenja.

Članak se nastavlja posle reklama

 

(Tanjug)

Tagovi: