Davaoci BUBREGA ne umiru ranije

by | mart 14, 2010

Zdrave osobe koje su donirale bubreg nisu izložene riziku da umru pre nego osobe koje nisu davaoci, objavili su američki stručnjaci sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Hopkins u Baltimoru.

bubregOni su došli do tog zaključka na uzorku od 80.347 Amerikanaca koji su poklonili bubreg, najčešće nekom rođaku, počev od 1. aprila 1994. Njihovo zdravlje je potom praćeno i do 12 godina.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Opšte stanje i životni vek tih davalaca je poređeno sa 9.000 učesnika američke zdravstvene studije, koji nisu donirali bubreg.

 

U periodu od 1994. do 2009. godine smrtnost donora pri samoj operaciji se nije promenila, uprkos razlikama u hirurškoj praksi i selekciji davalaca.

Članak se nastavlja posle reklama

 

U prvih 90 dana posle davanja bubrega, smrtni rizik je neznatno povećan – u tom periodu je umrlo 25 od 80.347 davalaca bubrega, obuhvaćenih studijom ali je u ostatku praćenog perioda stopa smrtnosti među donorima bila ista, nekad čak i niža nego među osobama iz kontrolne grupe.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Muški donori imali su statistički višu stopu smrtnosti od ženskih tokom godinu dana nakon intervencije, a taj rizik je takođe bio nešto veći kod Afro i Hispanoamerikanaca.

Članak se nastavlja posle reklama

 

U SAD danas oko 80.000 osoba čeka na bubreg, a od 17.000 operacija presađivanja ovog organa godišnje, 6.000 se obavi zahvaljujući živim donorima.

Članak se nastavlja posle reklama

 

(Tanjug)

Tagovi: