IZVINJENJE poboljšava ženino zdravlje

by | april 21, 2010

Kada muškarac kaže ženi: „Izvini“, nije ni svestan koliko je učinio za njeno zdravlje, kažu naučnici.

izvinjenjeJedno istraživanje je pokazalo da su žene, kojima su često upućivane grube reči ili su bile žrtve neprikladnog ponašanja, a nisu nakon toga dobijale i izvinjenje, pod većim rizikom da dožive srčani udar.

 

Članak se nastavlja posle reklama

S druge strane, pripadnice lepšeg pola, koje u pravom trenutku čuju „izvini“, smiruju se mnogo lakše, dok se njihov pritisak u normalu vraća 20 odsto brže.

 

Istovremeno, muškarcima je trebalo 20 odsto više vremena kako bi im se pritisak doveo u normalu, što dovodi do zaključka da oni postaju još uzrujaniji nakon što su čuli priznanje krivice.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Istraživači sa Univerziteta u Masačusetsu tokom eksperimenta su merili pritisak kod 29 muškaraca i 59 žena. Obe grupe dobile su matematički zadatak, koji je trebalo rešiti u roku od pet minuta. Tokom eksperimenta, ispitanici su prekidani tri puta u rešavanju zadatka, a svaki put im je na ljutit način sugerisano da požure sa radom.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Na kraju testa, rečeno im je: „Očigledno je da niste dobro uradili zadatak“. Nakon dva minuta, istraživači su uputili izvinjenje polovini muškaraca i polovini žena.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Žene koje su primile izvinjenje smirile su se brzo, dok su muškarci iz iste grupe bili još više uzrujani.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Rezultati dobijeni ovim eksperimentom sugerišu da oproštaj i izvinjenje imaju lekovito dejstvo, posebno kada je u pitanju ženski pol.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Mondo

Tagovi: