Kalcijum ima ulogu u lečenju ASTME

by | februar 27, 2010

astmaGrupa francuskih naučnika iz Centra za fiziopatologiju u Tuluzu otkrila je ulogu kalcijuma u aktivnosti ćelija imunološkog sistema astmatičnih osoba, što može da bude nov korak u lečenju tog oboljenja.

Prekomerna reakcija imunološkog sistema, kako su pokazala istraživanja, dovodi do astmatičnih napada, kao i do pojave svih vrsta alergija, a limfocitne ćelije Th2 se smatraju „koordinatorima“ tih napada.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Francuski naučnici su, međutim, otkrili da se ćelije Th2 ne mogu aktivirati bez kalcijuma koji prodire u te ćelije preko određenih kanala smeštenih samo u njihovim unutrašnjim zidovima.

 

Naučnici iz Tuluza su uspeli da smanje aktivnost tih „kalcičnih“ kanala delujući na genski materijal ćelija Th2.

Članak se nastavlja posle reklama

Oni su tako razvili supstancu koja kada se unosi u organizam nazalnim putem u velikoj meri smanjuje opasnost od pojave astme, što su pokazali rezultati istraživanja obavljeni na miševima.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Naučnici sada planiraju da potvrde da se i u ljudskim ćelijama Th2 nalaze ti „kalcični“ kanali, kako bi mogla da počnu i klinička ispitivanja razvijene supstance.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Rezultati francuskog istraživanja objavljeni su u američkom zdravstvenom časopisu „American Jounal of Respiratory and Critical Care Medicine“.

 

Članak se nastavlja posle reklama

(Tanjug)

Tagovi: