Kalcijum ima ulogu u lečenju ASTME

by | 27 februara, 2010

astmaGrupa francuskih naučnika iz Centra za fiziopatologiju u Tuluzu otkrila je ulogu kalcijuma u aktivnosti ćelija imunološkog sistema astmatičnih osoba, što može da bude nov korak u lečenju tog oboljenja.

Prekomerna reakcija imunološkog sistema, kako su pokazala istraživanja, dovodi do astmatičnih napada, kao i do pojave svih vrsta alergija, a limfocitne ćelije Th2 se smatraju „koordinatorima“ tih napada.

 

Francuski naučnici su, međutim, otkrili da se ćelije Th2 ne mogu aktivirati bez kalcijuma koji prodire u te ćelije preko određenih kanala smeštenih samo u njihovim unutrašnjim zidovima.

 

Naučnici iz Tuluza su uspeli da smanje aktivnost tih „kalcičnih“ kanala delujući na genski materijal ćelija Th2.

Oni su tako razvili supstancu koja kada se unosi u organizam nazalnim putem u velikoj meri smanjuje opasnost od pojave astme, što su pokazali rezultati istraživanja obavljeni na miševima.

 

Naučnici sada planiraju da potvrde da se i u ljudskim ćelijama Th2 nalaze ti „kalcični“ kanali, kako bi mogla da počnu i klinička ispitivanja razvijene supstance.

 

Rezultati francuskog istraživanja objavljeni su u američkom zdravstvenom časopisu „American Jounal of Respiratory and Critical Care Medicine“.

 

(Tanjug)Najnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.