Kateter za srce koji sprečava ARITMIJU

by | mart 6, 2010

Relativno nova procedura sve više se dokazuje kao mnogo delotvornija u lečenju pacijenata sa nepravilnim otkucajima srca od uobičajene terapije lekovima. To je dobra vest za one sa tim potencijalno smrtonosnim poremećajem.


Članak se nastavlja posle reklama

Katater za srcePacijenti koji imaju nepravilne otkucaje srca, poznate pod nazivom „atrijalna fibrilacija“, opisuju svoje stanje na način na koji je to reporteru Glasa Amerike učinila Robin Drabant.

 

– Moje srce bi jednostavno počelo da preskače i počela bih da gubim dah. Obično je to trajalo nekoliko sekundi ali kako sam postajala starija, to je bilo sve gore i sve češće – priča gospođa Drabant.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Atrijalna fibrilacija može da izazove moždani udar ili srčani napad. Rej Kaspiljo kaže da je osećao kao da će mu srce iskočiti iz grudi:

Članak se nastavlja posle reklama

– Čini vam se kao da vam se grudi zatvaraju i borite se za vazduh…

 

Članak se nastavlja posle reklama

Lekari mogu da tretiraju to stanje tako što će ugraditi kateter oko srca. Procedura kratko traje i vreme za oporavak je minimalno.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Doktor Dejvid Vilber opavlja taj zahvat na Univerzitetu Lojola u državi Ilinois:

– Sada upotrebljavamo energiju radio talasa. Ona zapravo zagreva tkivo i uništava tanki sloj mišića u okolini katetera.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Procedura je nazvana kateterska ablacija zato što sagoreva mali deo srčanog mišića. Ovi elektronski impulsi pokazuju abnormalni ritam srca, poznat kao aritmija, u blizini plućnih vena, koje od pluća vode krv ka srcu.

 

– Cilj je da se unište mišići oko plućnih vena kako bi se sprečilo prenošenja elektro impulsa na ostatak srca – ističe doktor Vilber koji je, kao i drugi istraživači, učerstvovao u proučavali više od 150 pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom. Blizu 100 pacijenata dobilo je katetersku ablaciju, dok su ostali bili tretirani lekovima.

Članak se nastavlja posle reklama

 

– Šezdeset do sedamdeset odsto pacijenata tretiranih kateterskom ablacijom nikada više nije imalo preskakanje srca posle tretmana. Ali oko 30 odsto jeste. Sa druge strane, pacijenti tretirani samo lekovima imali su oko 80 do 90 odsto ponovljenih aritmija u istom vremenskom periodu – izjavio je doktor Vilber.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Pacijent Rej Kaspiljo kaže da mu je ta procedura omogućila da ponovo hoda koliko hoće bez umora a gospođa Robin Drabant kaže da je to bila „najbolja odluka koju je ikada donela i zaključuje – „Volela bih da sam to uradila pre više godina zato što je kvalitet mog života osetno poboljšan“.

 

Ipak, doktor Vilber kaže da kateterska ablacija nije prva opcija u izboru tretmana za atrijalnu fibrilaciju. On savetuje da se ona primenjuje samo ako terapija lekovima ne donese rezultate.

 

Detaljan izveštaj o istraživanju objavljen je u najnovijem izdanju časopisa Američkog medicinskog udruženja.

 

(FoNet)

Tagovi: