Manjak sna kod trudnica izaziva MIGRENE

by | decembar 28, 2009

trudnica spavaKada trudnice nedovoljno spavaju, izložene su znatno većem riziku od glavobolja zbog čega često posežu i za lekovima za migrenu, poručuju norveški stručnjaci sa Univerziteta u Oslu.

Procenjuje se da od 20 do čak 80 odsto žena pati od migrena tokom trudnoće, a nije preporučljivo uzimati antimigrenozne lekove u njenoj ranoj fazi, kad je fetus najugroženiji, ističu vođa istraživanja dr Katerina Nezvalova-Henriksen i njene kolege, a prenosi Rojters.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Da bi bliže odredio kakvim ženama će verovatno biti potrebni lekovi protiv migrene tokom trudnoće, tim iz Osla je proučio rezultate velike norveške studije o zdravlju majki i dece, obavljene između 1999. i 2006. na čak 60.435 trudnica.

 

Pošto su uzeti u obzir i drugi faktori rizika, konstatovano je da su trudnice koje su prijavile da noću spavaju manje od pet sati, izložene 50 odsto većem riziku od korišćenja antimigrenoznih lekova od onih koje su duže spavale.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Ukupno je 3.840 trudnica obuhvaćenih pomenutim istraživanjem (oko šest odsto) prijavilo napade migrene u prvih pet meseci trudnoće, a 73 odsto njih (2.525) je uzimalo lekove protiv migrene da bi ublažile bol.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Norveške trudnice su obično koristile takozvane „nenarkotične“ analgetike (54 odsto), ili medikamente iz grupe tzv. „triptana“ (25 odsto), u koje spadaju „imitreks“, „amerge“, „aksert“, „frova“, „maksalt“, „relpaks“ i „comig“.

Članak se nastavlja posle reklama

 

(Tanjug)

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: