MASLONOVO ULJE pomaže u lečenju Alchajmera

by | decembar 10, 2009

Oleokantal, prirodni sastojak maslinovog ulja, menja strukturu toksičnih proteina ADDL koji pridonose nastanku Alchajmera.

maslinovo uljePravi uzrok teške Alchajmerove bolesti naučnicima je i dalje velika tajna. Samim tim, bolest je još neizlečiva, a pomoću nekih lekova može samo da se ublaži njezin učinak.

Članak se nastavlja posle reklama


Zbog toga je nedavno istraživanje stručnjaka iz Sjedinjenih Američkih Država vrlo značajno. Naime, lekari Viliam L. Klajn i Paul Breslin otkrili su da bi se lek za ovu bolest mogao nalaziti u ekstra devičanskom maslinovom ulju koje je danas gotovo svima dostupno i sve se više upotrebljava.


Članak se nastavlja posle reklama

Maslinovo ulje sadrži prirodni sastojak oleokantal koji bi mogao da bude onaj pravi sastojak budućih lekova. Oleokantal, naime, uspeva da promeni strukturu toksičnih proteina ADDL u mozgu. Takvi proteini verovatno pridonose nastanku Alchajmerove bolesti.


Članak se nastavlja posle reklama

Viliam L. Klajn je sa svojim kolegama identifikovao ADDL još 1998. godine, što je dovelo do značajne promene mišljenja o uzrocima, razvoju i lečenju ove opake bolesti. Dugogodišnje istraživanje pokazalo je da upravo oleokantal može da promeni strukturu ADDL-a, i to tako da antitela mogu lakše da deluju.


Članak se nastavlja posle reklama

– Ako je lečenje antitijelima potpomognuto oleokantalom, sveukupni antitoksični i imunološki učinci i tvari mogu da dovedu do uspešnog lečenja. Ipak, samo klinički testovi će nam to potvrditi sa sigurnošću – kaže dr Breslin.


Članak se nastavlja posle reklama

Osim toga, u prethodnim istraživanjima pokazalo se da maslinovo ulje zahvaljujući oleokantalu ima sličan učinak kao ibuprofen i ostali lekovi protiv bolova. Prednost ima i u tome što, za razliku od ibuprofena, ne izaziva zavisnost.

Tagovi: