Mirisne ČARAPE novi modni hit

by | februar 28, 2010

Sarajevski srednjoškolci su smislili i patentirali mirisne čarape – rešenje za sve one kojima je problem da se izuju pred nepoznatima, zbog neprijatnih mirisa svojih čarapa.

carape

Ideja se rodila među srednjoškolcima, u okviru projekta omladinskog preduzetništva, Oni su morali da smisle neki proizvod koji bi mogao da prođe na tržištu, a jednom od učenika je pao na pamet sasvim novi proizvod, mirisne čarape, prenosi radio „Dojče vele“.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Njegov tim je zajednički „mozgao“ kako da realizuju tu zamisao, jer je cilj da se njihov miris ne izgubi posle jednog pranja, već da miris traje bar tri meseca.

 

Članak se nastavlja posle reklama

– Uzeli smo vlakno, ili malo deblji konac, natapali ga u eterično ulje i provlačili na debljim delovima čarape, kao što su prsti, peta i deo koji dođe na zglob noge. Na osnovu toga nam je priznat patent, jer se miris vrlo koncentriranog, eteričnog ulja zadržava najmanje tri meseca- kaže Emina Žunić, jedna od inovatorki iz tog društva nekadašnjih učenika srednje Ekonomske škole u Sarajevu.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Pošto postoje vlakna koja mogu zadržati miris eteričnog ulja čak i duže od tri meseca, potražili smo pomoć domaće firme „Ključ“, sa kojom ćemo sarađivati. Te hulahopke će imati i zaštitu od gljivica.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Na jednom od sajmova u inostranstvu, za ove mirisne čarape su se zainteresovali ljudi iz Britiš Ervejsa i hteli su da otkupe licencu da bi ih mogli poklanjati svojim putnicima.

 

Članak se nastavlja posle reklama

– To nikada nije realizovano, jer nismo imali 700 eura koliko nam je trebalo za registraciju u svetskom registru patenata – kaže Emina i dodaje da su jedva nekako skupili i 400 KM za domaću registraciju.

Tagovi: