Na SUNCU se dopunite vitaminom D

by | mart 27, 2010

Vitamin D je ključni „igrač“ u aktiviranju odbrambenog sistema čoveka, a njegov nedostatak zabeležen je kod gotovo polovine populacije na našoj planeti.

uzivanje na 
suncuEndokrinolozi tvrde da bez D vitmaina nema ni takozvanih T-ćelija, neke vrste „ubica“ infekcija.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Nedavno otkriće danskih naučnika o ključnoj ulozi vitamina D u aktiviranju T-ćelija pomoći će u borbi protiv infektivnih bolesti i globalnih epidemija i biće posebno značajno u traganju za novim spasonosnim vakcinama, piše časopis „Sajens“.

 

Danski istraživači otkrili su da aktiviranje T-ćelija u potpunosti zavisi od vitamina D jer će ostati „uspavane“ i potpuno nesvesne mogućih infekcija ili pretnji patogenih neprijatelja različitih vrsta – ako u krvi čoveka nema vitamina D.

Članak se nastavlja posle reklama

 

– Kad T-ćelija bude izložena napadu stranog patogena, ona aktivira ‘signalni uređaj’ ili ‘antenu’ poznatu pod imenom ‘receptor vitamina D’ kojim traga za ovim vitaminom – kaže doktor Karsten Gajsler, stručnjak Departman za međunarodno zdravlje, imunologiju i mikrobiologiju Univerziteta u Kopenhagenu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

– To znači da T-ćelija mora imati vitamin D ili će, u protivnom, biti sprečeno njeno aktiviranje a ako T-ćelije na nađu dovoljno vitamina D u krvi, one jednostavno neće biti aktivirane – precizirao je on u izjavi sa Sajens.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Naučnici već dugo znaju da je vitamin D izuzetno važan u apsorpciji kalcijuma i da postoji direktna veza između nivoa ovog vitamina i obolenja kao što su rak i multipla skleroza.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Najveći deo vitamina D organizam proizvodi kao prirodni nusprodukt kože izložene suncu, pa otuda i njegovo pomalo pesničko ime – „vitamin Sunca“. On se, takođe, može naći u ribljem ulju, jajima i masnim ribama kao što su losos, haringa i skuša ili se može uzimati kao dietetski proizvod.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Gotovo polovina svetske populacije pati od manjka vitamina D pa naučnici upozoravaju da problem postaje sve izraženiji kako ljudi sve više vremena provode u zatvorenom prostoru.

 

(FoNet)

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: