NEPUŠAČI pametniji od pušača?

by | februar 26, 2010

pusaciPušači imaju niži koeficijent inteligencije (IQ) od nepušača, a što više neko puši to mu je IQ niži, rezultat je istraživanja izraelskih naučnika sprovedenog među 20.000 vojnika.

Naučnici izraelskog medicinskog centra „Šeba“ otkrili su, kako prenosi „Novi list“, da mladići koji puše kutiju cigareta na dan imaju u proseku za 7,5 bodova niži IQ od nepušača. Među ispitanicima bilo je 68 odsto nepušača, 28 posto pušača i četiri posto bivših pušača.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Prosečan koeficijent nepušača bio je 101, a pušača 94. Nivo inteligencije je polako padao s količinom popušenih cigareta, pa je tako bio 98 kod onih koji puše do pet cigareta na dan, a 90 u onih koji popuše kutiju i više.

 

U istraživanju je učestvovalo i 70 „parova“ braće od kojih je jedan bio pušač, a drugi ne. I u tim je slučajevima utvrđeno da brat nepušač ima veći koeficijent od pušača.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Izraelski naučnici su na osnovu tih rezultata zaključili da je veća verovatnoća da će se osobe s nižim koeficijentom inteligencije pre odlučiti za pušenje nego da pušenje ljude čini glupljima. Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u američkom medicinskom časopisu „Addiction“.

Članak se nastavlja posle reklama

Tanjug

Tagovi: