Opravdanje za žensko varanje – geni su krivi za sve

by | januar 29, 2020
prevara zene

Jeste li predodređene za prevaru?

Za muškarce ne postoji opravdanje, prevara je prevara bez obzira na razlog. Pojedine žene, ipak mogu da odahnu. Otkriveno je da su postoje dame predodređene za neverstvo. I nisu one krive, kriv je mutirani gen. U otkrivanju ovog razloga za prevaru pomogla je velika studija o ponašanju ljudi otkrivši  da su mutacije u genu vazopresinskog receptora AVPR1A  povezane sa neverstvom kod žena, ali ne i kod muškaraca.

Šta je vazopresin?

Vazopresin je hormon koji igra važnu ulogu u romantičnim vezama, kao i u seksualnoj motivaciji ili želji osobe da se uključi u seksualne činove. U osnovi, mutacije u ovom genu mogu uticati na to kako žena reaguje na vazopresin, a samim tim i na to kako se emocionalno povezuje sa svojim partnerom i koliko će želeti da traži seks izvan veze sa tim partnerom, piše B92 net.

Može li se neverni gen naslediti?

Pošto je ovo genetska mutacija, može se preneti i na potomstvo žene koja vara, dajući istu predispoziciju. Potrebno je obaviti još istraživanja da bi se ovi nalazi potvrdili ili opovrgli, ali ovi rezultati obećavaju jer će pružiti biološki razlog zašto neke žene može da privuče ideja nevernosti – to je, jednostavno, u njihovim genima.

Članak se nastavlja posle reklama

prevara

Zbog čega žene varaju?

Sociolog Ališa Volker sa Misuri univerziteta tvrdi u knjizi The Secret Life of the Cheating Wife: Power, Pragmatism, and Pleasure in Women’s Infidelity da mnoge žene koje varaju partnera traže, upravo preko društvenih mreža i sajtova za upoznavanje, partnere koji su takođe u braku.

Mit 1: Žene varaju jer žele da se razvedu

Nijedna žena sa kojom je Valker razgovarala nije želela razvod. Sve su želele da budu sa svojim muževima, samo su htele da svoje seksualne potrebe zadovolje sa nekim uzbudljivjim, drugim.

Mit 2: Prevara je uvek osveta

Žene se prijavljuju  na sajtove za osobe u braku koje žele avanturu. Takođe, vrlo su oprezne, znaju s kim i šta žele i ne opredeljuju se lako. Većina njih je već bila na nekoj terapiji, ali muževi su uvek ti koji slabo reaguju.

Članak se nastavlja posle reklama

prevara žene

Mit 3: Žene varaju kada se zaljube u drugog

Samo nekolicina žena je rekla da su varale muževe sa muškarcima u koje su se zaljubile. I na kraju to nije bilo dobro i nije se završilo slavno. Zato žene zapravo traže nekog ko je „kompatibilan“.

5 mitova o vezama i braku koje smo naučili od bliskog okruženja

Mit 4: Žene varaju samo sa jednim muškarcem

Velika većina žena u studiji na osnovu koje je i napisana knjiga imala je više partnera van braka. Nisu nijednog trenutka pomislile da će jedan muškarac moći da zadovolji njihove potrebe i standarde. Često im neko odgovara po senzibiltetu, ali ne može u drugim segmentima da ih prati, pa odmah mijenjaju strategiju, piše Kodex.

Članak se nastavlja posle reklama

Činjenica je da oba pola varaju, samo što žene za to sada imaju opravdanje.

Foto: Guliver/Getty

Članak se nastavlja posle reklama