OSMEH govori više od reči!

by | decembar 3, 2009

Istinsko, iskreno smejanje (tokom kojeg se mišići lica i očiju istežu oko 30 sekundi) šalje mozgu pozitivne vibracije koje rezultiraju dobrim raspoloženjem.

osmehTa tehnika, poznata kao „facial feedback“, bazira se na činjenici da se određeni osećaj može izazvati njegovom simulacijom. Mozgu je svejedno da li se vi osećate dobro ili loše, jer između stvarnosti i simulacije gotovo da nema razlike.

Podizanjem obraza odgovarajući mišić daje znak receptoru u mozgu da oslobodi hormon sreće endorfin koji će vas postupno preplaviti lepim osećanjima.

Članak se nastavlja posle reklama


Prvi osmeh kod bebe javlja se kad joj je tri do četiri meseca i to je, baš kao i plakanje, način kojim deca u najranijem dobu komuniciraju sa majkom. Taj oblik neverbalne komunikacije je od tada pa do kraja života stalno prisutan i koristi se u najrazličitijim prilikama.


Smeh je jedan od najmoćnijih načina prevencije različitih bolesti. Njegove pozitivne efekte na ljudsko telo proučava posebna grana nauke, koja se zove gelotologija. Smatra se da osobe koje se često smeju imaju manji rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja. Smeh prouzrokuje da se krvni sudovi šire kako bi se povećao protok krvi, što je izuzetno korisno za srce. Terapija smehom može da ublaži ili ukloni bol kod artritisa, grčeva u mišićima, spondiloze, glavobolje i migrene.

Članak se nastavlja posle reklama


Smeh razgrađuje hormone stresa adrenalin i kortizol, pa na taj način relaksira ceo organizam što pomaže i kod najtežih depresija i anksioznosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: