PAPAJA protiv raznih tumora

by | mart 12, 2010

Verovanja brojnih azijskih naroda su potvrđena – ekstrakt i čaj od lišća papaje imaju jaka antikancerogena svojstva protiv širokog spektra tumora, potvrdili su američki naučnici u najnovijoj studiji.

papajaIstraživač sa Univerziteta na Floridi, Nam Dang i njegovi kolege u Japanu, u izveštaju objavljenom u naučnom časopisu o etnofarmakologiji (Journal of Ethnopharmacology), potvrdili su efikasnost papaje u borbi protiv tumora grlića materice, dojke, jetre, pluća i pankreasa.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Dang i drugi naučnici, pokazali su da ekstrakt lišća papaje pospešuje proizvodnju ključnih signalizujućih molekula koje se nazivaju – Th1-tip citokini, a pomažu pri regulaciji imunološki sistema. To bi moglo da dovede do razvoja terapije za lečenje koje koriste imunološki sistem u borbi protiv raka, navode suautori.

 

Istraživači su koristili ekstrakt napravljen od sušenog lišća papaje, a učinci su bili jači kada su ćelije primile veće doze čaja od lista papaje. Deset različitih tipova ćelija raka bilo je pod dejstvom ekstrakta lista papaje, u četiri gradacije snage, a učinak je izmeren posle 24 časa.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Papaja je usporila rast tumora u svim kulturama, a nije bilo nikakvih toksičnih efekata na normalne ćelije.

Članak se nastavlja posle reklama

Papaja se koristi kao narodni lek za razne bolesti u mnogim delovima sveta, naročito u Aziji. Deng je rekao da se rezultati u skladu sa verovanjima domorodačkog stanovništva u Australiji i njegovom rodnom Vijetnamu.

 

Članak se nastavlja posle reklama

(Tanjug)

Tagovi: