PIVO jača kosti!
Sadržaj silicijuma u pivu je toliko visok da njegova konzumacija u umerenim količinama može blagotvorno da utiče na zdravlje kostiju.
Nakon analize sadržaj silicijuma u različitim vrstama piva utvrđeno je da se najveća količina ovog hemijskog elementa, oko 56 miligrama po litru, nalazi u sortama pripremljenim sa ječmom i hmeljom, dok su bezalkoholne vrste piva najslabije obogaćene silicijumom.
Naučnici tvrde i da da se najveći sadržaj silicijuma u pivu nalazi u obliku rastvorljive silicijumske kiseline H2SiO4, koju organizam lako apsorbuje.
Silicijum je veoma važan za razvoj koštanog sistema organizma, tako da autori istraživanja smatraju da umereno konzumiranje piva može da potpomogne u lečenju osteoporoze.
– Ispitali smo sadržaj silicijuma u velikom broju sorti piva, i utvrdili uticaj polaznih ingredijenata i procesa pripreme na taj sadržaj. Najbogatije silicijumom su vrste piva pripremljene uz ječam i hmelj, dok pšenične sorte sadrže manju količinu tog elementa – komentarisao je istraživanje Čarls Bemfort, autor publikacije iz Kalifornijskog univerziteta u Devisu.
(Tanjug)