Pustite DECU da veruju u Deda Mraza

by | januar 3, 2010

Većina dece čvrsto veruje u dekicu bele brade koji ih svake zime obasipa poklonima. Ne postoji nijedan razlog zbog kog biste im oduzeli taj san.

deda mrazDok god čvrsto veruje u Deda Mraza dete će naći gomilu „racionalnih“ objašnjenja za sve što bi moglo da uzdrma to verovanje.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Ako, na primer, naletite na deset Deda Mrazova u gradu, objasniće vam da su to „prerušene čike“ i da svi znaju da „pravi Deda Mraz dolazi 1. januara u ponoć“. Ako u ormanu nađe poklone, uveravaće vas da ih je tu ostavio Deda Mraz. Morao je da požuri „pošto je video da ima mnogo poklona i da neće stići da ih podeli svima za jednu noć“.

 

Potpuno je besmisleno da detetu u tom trenutku pokušate da objasnite da Deda Mraz ne postoji. Ako još veruje u njega, to samo znači da još nije kucnuo trenutak da sazna istinu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Drugim rečima, to znači da mu je još potreban njegov junak. Bolje je zato da mu ostavite njegove fantazije, koje ionako nikome ne mogu da naškode, pogotovo ne njemu samom.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Većina psihologa smatra da je za decu dobro da veruju u Deda Mraza. On je oličenje dobrote i deli poklone čak i onima koji preko godine nisu bili dobri. Za razliku od roditelja, koji su ponekad skloni da ih grde i kažnjavaju, on ispunjava sve želje. Kao dobre vile iz bajki, pomaže im da razviju maštu, a ona je, u tom uzrastu, u središtu svih aktivnosti, piše „Žena“.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Na kraju će doći i taj dan kad dete samo počne da sumnja u postojanje Deda Mraza. Kad pođe u školu, u njegovom svetu će biti sve manje mesta za imaginarno.Moraće da se suoči s pitanjima tipa: „Kako irvasi mogu da lete?“ ili „Kako on, onako debeo, uspe da prođe kroz odžak?“

Članak se nastavlja posle reklama

 

Dete koje se donedavno na sve moguće načine dovijalo ne bi li pronašlo „zadovoljavajuće“ odgovore na teška pitanja, odjednom od vas očekuje istinu. Šta treba da uradite?

 

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolje uzvratite: „A šta ti misliš o tom Deda Mrazu koji dolazi kroz odžak?“ Verovatno će reći da je to „priča za malu decu“. Bolje je da samo dođe do tog zaključka nego da vi preuzimate ulogu onoga ko ruši dečije snove.

 

(MONDO)

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: