Salata je zdrava ali hamburger prija

by | oktobar 7, 2011

Uprkos tome što prva dama Mišel Obama neprestano pokušava da ubedi naciju da je neophodno jesti zdravu hranu, uprkos tome što su pojedini restorani počeli da stavljaju na jelovnike kalorijski iznos obroka, Amerikanci prosto vole da jedu brzu hranu.

U zemlji gde više od dve trećine populacije ima prekomernu težinu ili je gojazno, hrana se često bira impulsivno, a ne razumom.

Iako 47 procenata Amerikanaca kaže da u restoranu više voli da naruči neku od salata i pečene krompire, samo 23 odsto će zaista i naručiti nešto zdraviji obrok, pokazuju podaci do kojih je došla kompanija koja se bavi istarživanjem hrane Tehnomik.

Ovi podaci objašnjavaju zašto su u Americi tako popularni lanci restorana Mekdonalds i Kej-Ef-Si, odnosno sendviči sa mesom, sirom i slaninom, preneo je AP.

Iako mnogi restorani u poslednje vreme nude "jednostavne i fit" menije koji se sastoje od jogurta i voćne salate, najpopularniji doručak i dalje je miks jaja, slanine, kobasica, šunke i palačinki koji otprilike ima oko 1200 kalorija.

Podaci, takođe, govore da samo 11 odsto roditelja naručuje deci komadiće jabuka kao alternativu pomfritu u okvitu Mekdonaldsovog obroka "Hepi mil".

Pritisnuti zakonima, restorani su počeli da u jelovnicima ističu kalorijske vrednosti pojedinih obroka i nude zdravije varijante obroka, ali salate i vegetarijanski omleti nikako ne mogu da pobede hamburgere, krompiriće i palačinke.

To dokazuje i lanac restorana Dankin donats, koji je nekako uspeo da osmisli zdraviju varijantu krofni bez trans masti, ali je te "zdravije krofne", prema studiji "Britiš medikal džurnala" naručivalo tek 15 odsto mušterija.

Slična situacija je i drugim lancima restorana u kojima nude palačinke i kolače.

Objašnjenja za ovakve "prehrambene" navike Amerikanaca su različita – postoje ljudi koji kod kuće jedu zdraviju hranu pa sebe žele da "časte" kada izađu, dok pojedini sumnjaju da su takozvani "zdravi" obroci zaista zdravi.
 

Tagovi: