Srbija U BORBI protiv raka

by | april 1, 2010

Kampanja „Srbija protiv raka“ predstavlja Nacionalni program čiji je cilj smanjenje broja novoobolelih i slučajeva sa smrtnim ishodom, uz razvijanje svesti građana o značaju preventivnog ponašanja i pregleda.

Od 6.000 žena pregledanih na pokretnim digitalnim mamografima u okviru kampanje „Srbija protiv raka“, zloćudni tumor dojke operisan je kod 31 žene, a dobroćudni u 28 slučajeva, rekao je u utorak ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Predstavljajući rezultate te kampanje, koja je pokrenuta u aprilu prošle godine, ministar je naveo da je od jula 2009. do februara ove godine na dva pokretna mamografa pregledano 15.000 zdravih žena starosti od 45 do 69 godina i da su navedeni rezultati sumirani za prvih 6.000 pregleda.

 

Milosavljević ja najavio da će tokom ove i naredne godine biti uveden organizovani skrining programi u cilju ranog otkrivanja najčešćih oblika malignih bolesti kod žena i muškaraca, odnosno raka dojke, materice i debelog creva kod žena i pluća i debelog creva kod muškaraca.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Skrining programom protiv raka grlića materice, od kog godišnje oboli 1.400 žena u Srbiji, biće obuhvaćene žene starosti od 25 do 69 godina, dodao je on.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji godišnje od raka dojke oboli 4.000 žena, 1.500 od raka debelog creva i 1.400 od raka materice, a 3.900 muškaraca od raka pluća i 2.200 od raka debelog creva.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Ministar je najavio da će od 1. juna biti uvedena telefonska linija za podršku obolelma i članovima njihovih porodica, koja će biti otvorena svakog dana od osam do 22 časa.

Članak se nastavlja posle reklama

 

– Oboleli i članovi njihovih porodica moći će na taj način da dobiju savete od psihologa i stručnjaka za lečenje malignih bolesti – rekao je Milosavljević.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kampanja „Srbija protiv raka“ nije vremenski ograničena i predstavlja Nacionalni program čiji je cilj smanjenje broja novoobolelih i slučajeva sa smrtnim ishodom, uz razvijanje svesti građana o značaju preventivnog ponašanja i pregleda.

 

U Srbiji svake godine oboli 32.000 ljudi od različitih oblika malignih bolesti, a umre 20.000 ljudi. Rak je drugi uzrok smrtnosti, posle bolesti srca i krvnih sudova.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Rizik za oboljevanje od raka može se smanjiti prestankom pušenja i izbegavanjem izloženosti duvanskom dimu, ogrraničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem sunca, održavanjem zdrave telesne težine, izbalansiranom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i zaštitom od infekcija povezanih sa nastankom raka.

 

Članak se nastavlja posle reklama

(Beta)

Tagovi: