Trudnice ne bi trebalo da jedu za DVOJE

by | februar 20, 2010

Trudnice ne treba da jedu mnogoTrudnice ipak ne trebaju da jedu za dvoje, tvrde stručnjaci navodeći da je vreme da se sruši taj dugogodišnji mit.

Buduće majke ne trebaju da piju punomasno mleko, a ne trebaju ni da menjaju ishranu u prvih šest meseci trudnoće. Stručnjaci navode da bi i u zadnja tri meseca trudnoće trebalo tek 200 dodatnih kalorija na dan, što je jednako manjem sendviču.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Novi saveti stručnjaka su rezultat otkrića povećanog broja gojaznih trudnica. Čak svaka četvrta buduća majka ima višak kilograma koji može da ugrozi zdravlje.

 

Umesto povećanog unosa hrane, trudnice bi trebalo da budu u formi kao i pre trudnoće. Takođe, navode stručnjaci, mlade majke trebalo bi da teže povratku na normalnu težinu vrlo brzo nakon porođaja.

Članak se nastavlja posle reklama

 

– Ne treba preterivati sa hranom u trudnoći. Mnoge gojazne žene rode zdravu decu, ali rizik od bolesne novorođenčadi javlja se kod gojaznih majki koje rađaju u tridesetima. Osim toga, gojaznost nije dobra za majke jer može da izazove zdravstvene tegobe – pojasnio je profesor Majk Keli koji je sa drugim stručnjacima radio na izradi novih uputstva za trudnice.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Izvor: tportal.hr

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: