Više štete nego koristi od NAOČARA sa tezge

by | april 6, 2010

Da li kupiti naočare sa dioptrijskim staklima od 150 dinara na uličnoj tezgi, ili platiti okvir u ovlašćenoj optičarskoj radnji najmanje 150 evra?

naocareOtkako se vreme prolepšalo, cveta ulična preprodaja naočara za vid i zaštitu od sunca. Cene su više nego pristupačne, a artikli uglavnom stižu iz Kine ili Grčke.

 

Članak se nastavlja posle reklama

– Naše cvike su najbolje. Niko nam se nije žalio. Među stalnim mušterijama imamo i zdravstvene radnike i farmaceute. Zar to nije dovoljan dokaz da je reč o kavlitetnom proizvodu? – kaže za „Politiku“ ulična prodavačica koja tvrdi da se ovim „biznisom“ bavi bez problema već 25 godina.

 

Naočare za vid ili sunce, kupljene sa kartonske kutije na trotoaru, nisu bezbedan proizvod, poručuju stručnjaci.

Članak se nastavlja posle reklama

– Ono što građani očito ne znaju jeste da su naočare koje mogu da pazare za svega stotinak dinara napravljene od nekvalitetnih materijala. Stakla ugrađena u njih, bilo dioptrijska, bilo za sunce, mogu i te kako da pokvare vid.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Posle dužeg nošenja javlja se glavobolja, a postoji opasnost i od stvaranja razrokosti. Drugo, ukoliko staklo ispadne ne može se vratiti u ležište jer je šrafić koji ga pričvršćuje za jednokratnu upotrebu – objašnjava defektolog koji se bavi korekcijom vida, Ljuba Barjaktarević.

 

Članak se nastavlja posle reklama

On kaže da je dodatni problem što o najbitnijim komponentama – dioptriji i razmaku zenica, proizvođači naočara sumnjivog porekla gotovo nikada ne vode računa.

 

Članak se nastavlja posle reklama

– Više štete od nošenja ovakvih okvira imaće osobe koje su kratkovide jer je na oba stakla dioptrija uvek ista.

 

Osim filtera koji štiti od štetnih ultravioletnih zraka, valjane naočare za sunce uvek imaju i polarizacijska stakla koja eliminišu sunčev odblesak.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Poseban problem predstavljaju dečije naočare za sunce i korekciju vida, kada su lošeg kvaliteta. Najmlađi neretko lome okvire pa su roditelji prinuđeni da češće odreše kesu.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Stručnjaci savetuju roditeljima da, ukoliko nisu u mogućnosti da svojim mališanima kupe valjane ramove za naočare, onda barem pazare kvalitetna stakla koja će ugraditi u neki jeftiniji dečiji okvir.

 

(MONDO)

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: