VRUĆE JELO nije zdravo!

by | decembar 3, 2009

meso, rostilj, pljeskavicaNedovoljno toplo jelo je mnogo zdravije nego konzumiranje vrelog obroka, objašnjava bečki stručnjak profesor Hademar Bankhofer.

Ko redovno jede vruću supu ili pečenje, brže stari i povećava rizik oboljenja od dijabetesa, tvrdi Bankhofer.


Članak se nastavlja posle reklama

Ova spoznaja potiče od najnovijih istraživanja i merenja koje su sproveli naučnici univerziteta u Lajpcigu, Gizenu, Manhajmu, Dizeldorfu u Nemačkoj i Medicinskoj školi u Njujorku.


Naučnici su utvrdili da se prilikom zagrevanja hrane uništavaju vitamini, mineralni sastojci, mikroelementi, enzimi i bioaktivne supstance, da se belančevine menjaju a aroma-sastojci gube.

Članak se nastavlja posle reklama


Prilikom spremanja roštilja, fritiranja, pečenja i kuvanja supe, osim akrilamida nastaju i tzv. AGE-materije (Advanced Glycation End-Products), koje na naše ćelije u organizmu deluju kao otrovi i aktiviraju prevremeno starenje.

Članak se nastavlja posle reklama


AGE-materije koje nastaju pri kuvanju na visokim temperaturama, vezuju se u telu za proteine, fosfolipide i za materiju DNS (dezoksiribonukleinska kiselina) unutar ćelijskog jezgra i prodiru u najrazličitija tkiva u organizmu. Tamo čine štetu tako što irtiraju razmenu materija izmedju ćelija, povećavaju LDL-holesterol, podstiču prevremenu arterosklerozu i slabe srce i krvotok. To je uvod u prevremeno starenje organizma.

Članak se nastavlja posle reklama


Dobra vest: U Gizenu i Manhajmu su naučnici posmatrali da sa vitaminom E, vitaminom B1 i folnom kiselinom kao dodatak hrani, akutni efekti ovog otrova mogu sprečiti.
Najvažnije saznanje je da jela treba spremati pretežno na niskim temperaturama, bolje je dinstati jelo, nego ga kuvati ili peći .

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: