Zašto ŽENE ŽIVE DUŽE od muškaraca?

by | decembar 11, 2009

Duži životni vek žene ne duguju samo uravnoteženijem stilu života ili činjenici da redovnije posećuju lekara, već pre svega nasleđenom genetskom materijalu, tvrdi grupa istraživača iz Tokiju u studiji objavljenoj u časopisu „Hjuman Reprodakšn“ (Human Reproduction).

sampanjac, starice, bake


Članak se nastavlja posle reklama

Radeći na miševima, japanski naučnici su izdvojili poseban gen koji je, iako zastupljen kod oba pola, aktivan samo kod muškaraca. Oni veruju da ovaj gen omogućava muškarcima da budu dominantniji pol – da imaju veće i snažnije telo, ali na uštrb životnog veka.


Tim istraživača, predvođen profesorom Tomohirom Konom, proučavao je ženku miša koju su DNK manipulacijom „proizveli“ koristeći isključivo genetski materijal dve ženke, tj. bez doprinosa genetskog materijala mužjaka.

Članak se nastavlja posle reklama


Istraživanje je pokazalo da je ova „super mišica“, iako vidno manja, živela duže i imala bolji imuni sistem od mišice sa normalnim genetskim nasleđem.

Članak se nastavlja posle reklama


Japanski naučnici veruju da se ključ krije u genu Rasgrf1 koji se nasleđuje od oca. Iako ga nesleđuju oba pola, on se aktivira kod muškaraca, ali ne i žena, te tako muškarci nose u sebi seme svoje ‘autodestrukcije’, navode oni. Naučnici su, takođe, potvrdili ranija istraživanja koja su pokazala da žene žive duže zato što ne obavljaju teške fizičke poslove i zato što su manje izložene stresu od muškaraca.

Članak se nastavlja posle reklama


– Svima je poznato da u skoro svim kulturama u svetu žene žive duže. Naš cilj je bio da objasnimo zašto je to tako jer nismo bili sigurni da li na dugovečnost utiče genetski materijal koji nasleđujemo od roditelja – kazao je profesor Kono.

Članak se nastavlja posle reklama


Inače, činjenica da žene žive duže od muškaraca ne odnosi se samo na ljudska bića već i na gotovo sve ostale sisare.

Tagovi: