ZELENI ČAJ štiti od gripa

by | januar 8, 2010

zeleni cajJapanski naučnici utvrdili su da zeleni čaj sadrži tvari koje štite od nekoliko tipova gripa među kojima i H1N1.

Istraživanjem koje su sproveli „Central Research Institute of ITO EN, Ltd.“ i Fakultet u japanskoj Šizuoki otkriveno je da jedinjenje epikatehin-3-galat (EGCg) prisutan u zelenom čaju štiti organizam od tri tipa gripa među kojima i H1N1.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Zaključeno je da dejstvo EGCg-a, jednog od flavonola (polifenola) prisutnih u zelenom čaju poznatih i pod nazivom katehini, ne zavisi od tipa virusa gripa što potvrđuje ranije naznake da taj snažan antioksidans može da odigra veliku ulogu u prevencijama zaraze gripom.

 

Virusi gripa vrlo su virulentni i podložni mutacijama zbog čega svake godine dolazi do široko rasprotranjenih zaraza. Zadnja u nizu „pandemija“ stigla je u obliku tzv. svinjskog gripa (H1N1) koja je do nedavno celi svet držala na nogama, a zdravstvene službe su, po nalogu Svetske zdravstvene organizacije, kao jedinu valjanu prevenciju preporučile vakcinisanje.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Zeleni čaj već se pokazao uspešnim u sprečavanju zaraze sezonskim tipovima gripa, a novo japansko istraživanje definisalo je ulogu EGCg-a koji, među drugim katehinima prisutnim u zelenom čaju, ima najjače antivirusno delovanje kojem je podložan i virus svinjskog gripa.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Rezultati su pokazali kako EGCg zarazu virusom gripa sprečava bolje od Amantadinea, leka koji se koristi u prevenciji i lečenju gripa, i to pri manjoj koncentraciji od leka. Samo nekoliko šoljica zelenog čaja dnevno organizmu pruža oko 50 odsto veću šansu da se obrani od najmanje tri tipa gripa.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: