Bivši i sadašnji partner: Zašto je zapravo važno porediti ih?

by | 7 novembra, 2022
Bivši i sadašnji partner

Ukoliko vam se čini da vaš bivši i sadašnji partner nisu nikako slični, možda se ipak varate. Evo zašto je zapravo važno i dobro da poredimo nekadašnje i sadašnje ljubavi… 

Vrlo često poredimo robu, usluge, stvari, prodavnice, zemlje, proizvode, izgled… Čovek je tako uređen da uvek traži nešto bolje, važno mu je da se uveri da je njegov izbor ispravan. Samim tim, ni druga polovina nije izuzetak u ovom slučaju.

Psiholozi smatraju je poređenje bivših i sadašnjih ljubavi štetna navika, ali će nam pomoći da shvatimo u čemu smo grešili i kako treba da se postavimo u novoj vezi. A ako vam nešto ne odgovara, onda morate hitno da odreagujete.

Bivši i sadašnji partner-  Sve počinje u detinjstvu

Stav prema svemu se formira još u detinjstvu. Muškarce treba procenjivati ne od prvih sastanaka i „leptirića u stomaku“, već od malih nogu, kada se postavljaju temelji libida. Na to direktno utiče atmosfera u porodici. I treba da gledate ne samo na to kako roditelji komuniciraju sa decom. Takođe je važno proceniti odnos između mame i tate. Kako će dete doživljavati suprotni pol direktno zavisi od komunikacije i odnosa roditelja.

Na primer, ako je otac bio autoritaran čovek, stalno je vređao i ponižavao suprugu, a navodno je primenjivao fizičku silu „u svrhu vaspitanja“, devojčica će vrlo verovatno tražiti sličnog životnog saputnika. Navikla je na to i ne zna kako da uradi drugačije. Čak i ako devojka nije mogla da podnese takvog oca, videla je kako njena majka pati, onda će podsvesno tražiti istog takvog partnera.

Psiholozi tvrde da osnovno razumevanje ljubavi, na kome se gradi buduće iskustvo odnosa sa suprotnim polom, potiče iz detinjstva. Iskustvo emocija iz detinjstva formira naše želje kada je partner u pitanju. Za jednog, manifestacija nežnosti i brige će biti normalna, za drugog – ograničenje slobode, agresija i potiskivanje ličnosti, za treće – ravnodušnost, otuđenje, pa čak i bes.

Kako je iskustvo iz detinjstva povezano sa sadašnjošću?

Ako intervjuišemo 100 žena, većina će se složiti da im je potreban partner koji je ljubazan, brižan, pun razumevanja, snažan, pristojan, velikodušan. To nam um govori, ali ne možete zapovedati srcu. Razum na njega ne utiče.

Stoga se često dešava da devojka nesvesno gradi odnose sa muškarcima koji su slični jedni drugima. Ponašaju se po istom scenariju, često neuspešno.

Po izgledu, devojka može biti neverovatno lepa, dobra, ljubazna, ali joj je od detinjstva usađeno da treba da „voli“ nitkove, te ih nesvesno i privlači. A ima devojaka interesuju samo dobre momke, jer su od detinjstva videle dobar primer odnosa između svojih roditelja. Jednostavno ih ne zanimaju nasilnici.

Postepeno se dečjem „prtljagu“ dodaje iskustvo u obliku romana, sastanaka, rastanaka, priča prijateljica. Naša iskustva su osećanja, a ne događaji i akcije. Sećajući se svog bivšeg, fokusirate se na to koje emocije i osećanja je dao, a ne na ono što je uradio.

Ako ste, i pored svih negativnih postupaka i gestova, doživeli pozitivne emocije u većpj meri nego u sadašnjoj vezi, hteli-ne hteli ćete se setiti prvih. Razmišljate o tome da ste osećali dobro i sigurno pored njega. Počećete da sumnjate u trenutnu vezu u stilu: „Šta ako sam pogrešila i osoba mi ne odgovara?“. Ali istovremeno, sadašnji mladić može biti višestruko bolji od prethodnog. Zbog toga se često dešava da devojke menjaju dobrog momka koji je sve uradio za njih, za muškarca koji za njih ne mari. Emocije se ne mogu utišati.

Takvo iskustvo je korisno, sećanja služe kao neka vrsta pokazatelja osećanja trenutnog partnera. Ako volite osobu sa kojom ste sada, doživljavate pozitivne emocije, srećni ste i ne želite da je poredite ni sa kim, onda je sve u redu, možete nastaviti da gradite odnose. Ako se stalno vraćate u prošlost, onda bi trebalo da razmislite: „Da li je ova osoba zaista prava za vas?”.

Kada ljudi nisu zaljubljeni, oni su stalno u potrazi za predmetom obožavanja. Kada emocije nisu dovoljne, budimo sećanja. I to, obično, dobre emocije. U našoj mašti, lako je pokrenuti zamajac vremena i vratiti se na tačku u kojoj smo se osećali srećno i voljeno.

Često se veze iz prošlosti ne puštaju dugo nakon raskida. Devojke i momci smišljaju dijaloge u svojim glavama koji se nikada neće održati. Razmišljaju o tome šta bi mogli da urade da spasu vezu. Ovaj proces stvara zavisnost, važno je da ga na vreme zaustavite.

Bivši i sadašnji partner- Kada treba konsultovati psihologa zbog poređenja?

Dešava se da se veze pretvaraju u ozbiljnu psihološku traumu. Upoznate se, sve ide kako treba, planirate zajedničku budućnost, ali onda sve stane.

Pored srca, psiha takođe pati i ne dozvoljava da zaboravi. Optimalan period za „lečenje“ slomljenog srca je godinu dana. Ako se za to vreme bol ne smiri, važno je kontaktirati psihologa. To će vam pomoći da prebrodite psihološku traumu i uđete u nove odnose bez potrebe da se sećate prošlosti. Ovo će povećati šanse za izgradnju harmonične zajednice sa novim partnerom.

Prijateljstvo sa bivšim partnerom: Da ili ne? Evo šta kažu eksperti

Ima li prednosti u poređenjima i sećanjima

Definitivno. Kroz prošle veze možete izgraditi portret osobe koja vam se sviđa, kao i saznati više o njenom karakteru i negativnim osobinama. Korist se može naučiti čak i iz negativnog. Iz nje možete shvatiti šta je za vas definitivno neprihvatljivo, a šta definitivno nećete tolerisati u novoj vezi. Na primer, momak još jednom odloži sastanak, konačno ste umorni od toga. Možete je prekinuti i pronaći nekoga ko će imati vremena za vas, ili možete nastaviti ovu igru i osećati se nepoželjnim.

Zaljubljivanje nije osećanje koje druga osoba budi u nama. Zaljubljivanje je ono što dozvoljavamo sebi da mislimo i doživljavamo u vezi. Nema potrebe da mislite da će zbog vas vaš partner promeniti ustaljeni način života i ponašanja u vezama. Obavezno uzmite u obzir svoje iskustvo i konačno naučite kako da kažete „ne“ ljudima koji vas ne poštuju i ne čine srećnim.

Lepota i zdravljeAndreyPopov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images